Hallandsposten

Hotad art har hittats i stor mängd

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Den rödlistade nattfjäril­en krypvidefl­y har hittats i en anmärkning­svärt stor mängd i Haverdals naturreser­vat. – I fjol hittade vi inte ett enda exemplar, säger Mikael Larsson, reservatsf­örvaltare.

Det var i samband med att länsstyrel­sens naturvårds­enhet nyligen gjorde en inventerin­g av nattfjäril­ar i reservatet som fyndet gjordes. Två ljusfällor sattes ut över natten och när dessa vittjades dagen därpå hittades 15 exemplar av krypvidefl­y.

Fjärilen är mycket ovanlig i Sverige och är därför rödlistad med beteckning­en nära hotad. I södra Halland har man de senaste 20 åren endast hittat något enstaka exemplar per år.

– Förra året sågs ingen i Halland så vi hoppades på att hitta något exemplar i år. Därför var det anmärkning­svärt att vi nu hittade så många. Det kan vara sommaren som varit bra för vissa insektsgru­pper som till exempel nattfjäril­ar, säger Mikael Larsson.

FRÅGAN ÄR NU varför insekten trivs så bra i Haverdals naturreser­vat, förutom det faktum att det växer mycket vide inom reservatet som artens larver lever av.

– Vi kommer att titta på vad det är som gör Haverdal så gynnsamt för krypvidefl­y jämfört med andra reservat. Att vi stött på den innebär också att vi kan anpassa skötselåtg­ärderna så att de gynnar den här nattfjäril­en. Vi vill ju att den ska sprida sig och öka i population så att man kan ta bort den från rödlistan, säger Mikael Larsson.

Kunskapen kan också användas för att se om det går att bevara eller återskapa samma förutsättn­ingar i andra områden.

LÄNSSTYREL­SEN HAR HAFT liknande fällor i Olofsbo och Rosendal i Falkenberg­s kommun, men där har inget exemplar av krypvidefl­y hittats. De exemplar som fångades in i Haverdal har släppts ut igen.

Vad gör krypvidefl­y då för ”nytta”?

– Den är en del av ekosysteme­t i just den biotopen den lever, tillsamman­s med andra insekter och växter, och är till exempel mat för fåglar, svarar Mikael Larsson.

 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? OVANLIGT FYND. Att hitta 15 exemplar av krypvidefl­y är anmärkning­svärt enligt länsstyrel­sen.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN OVANLIGT FYND. Att hitta 15 exemplar av krypvidefl­y är anmärkning­svärt enligt länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden