Hallandsposten

Våga prata med den som mår farligt dåligt

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Lina berättade inte om livskrisen. Hon begravde den inombords. Nu vet hon bättre och ger rådet: ”Berätta”.

Lina Rask är bloggare, har medverkat med underlag till succéserie­n Skam och är författare till boken ”Känn ingen skam”.

Hon kan skriva den titeln i dag, men då när hon mådde som sämst var det just skammen som begränsade henne från att be om hjälp. När de tidigare vännerna började mobba henne, kränka henne och frysa ut henne tappade hon allt. Sista året i högstadiet blev ett helvete.

– Jag ville inte finnas och kände att jag blev en börda. När de kallade mig för ”äcklig, jävla hora” var det så starkt att jag förstår än i dag inte varför jag blev kallad det, berättade hon när organisati­onen Mind, för psykisk hälsa, på måndagen arrangerad­e föreläsnin­gar på Nolltrefem för att uppmärksam­ma suicidprev­entiva dagen.

LINA RASK VÄXTE upp i Dalarna, i en trygg och kärleksful­l familj. Ändå vågade hon inte berätta hur illa det var i skolan. Men det som kom fram räckte ändå för att föräldrarn­a skulle börja nysta i problemen. Men det var först i samband med skolbytet och övergången till högstadiet som vändningen kom för Lina Rask.

– Jag vågade inte berätta allt. Jag upplevde att kuratorn på skolan ryckte på axlarna. Jag blev så sviken, fortsatte hon och förklarade att i dag vet hon mycket bättre än att försöka bära bördan själv:

– Jag hade behövt prata med någon. Ensam är inte stark.

Under den mörkaste tiden fick hon kontakt med en tjej i Norge, som i sin tur förmedlade Linas upplevelse­r till manusförfa­ttarna till norska succéserie­n Skam. Senare har Lina gått vidare och startade Instagramk­ontot Skam2016, som för närvarande har drygt 146 000 följare. Det har haft ytterligar­e 100 000 personer som följt det tidigare.

I dag är hon så stark att hon åker runt och föreläser om den märka tiden. Och hennes självklara råd till andra som inte mår bra är:

– Håll inte inne smärtan, som jag gjorde. Det finns hjälp att få.

Och just de delarna tog sedan psykiatern Lars Häggström och prästen Ulf Edlund upp under sina föredrag. Lars Häggström har som en av sina arbetsuppg­ifter att granska omständigh­eter kring självmord. Ett av hans viktiga budskap var att den som mår så dåligt att det finns risk att den personen försöker ta livet av sig ofta söker vård en tid före.

– Vid självmord kan man spåra en depression i 80 procent av fallen.

ULF EDLUND HAR bland annat kommit i kontakt med psykisk ohälsa genom sitt arbete med Självmords­linjen. Ett av hans avgörande besked var att ingen forskning talar för att det är farligt att ställa de tuffa frågorna.

– Fråga. Bli inte rädd, rådde han.

 ?? Bild: JAN STOHR ?? VÄNDPUNKT. Lina Rask tappade fotfästet när skolkamrat­erna vände henne ryggen. Erfarenhet­erna gav henne styrkan att skriva boken ”Känn ingen skam”.
Bild: JAN STOHR VÄNDPUNKT. Lina Rask tappade fotfästet när skolkamrat­erna vände henne ryggen. Erfarenhet­erna gav henne styrkan att skriva boken ”Känn ingen skam”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden