Hallandsposten

Femklövern kan bli kvar – trots minoritet

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Efter valet är det inte lätt att hitta några självklara partikonst­ellationer som ger majoritet i fullmäktig­e. – Men det är inte ovanligt att man styr i minoritet, säger Erling Cronqvist (C) som är redo att ta över.

Centern fick varken fler eller färre mandat, utan står kvar på sina sju. Men det blev ändå en procentuel­l skillnad, som kan komma att spela viss roll framöver.

– Nu är vi största borgerliga parti, konstatera­r Erling Cronqvist.

Mandaten föll ut så att den hittills styrande femklövern M, C, L, KD och MP får 19 mandat. Alltså har man inte de 21 mandat som krävs för majoritet i fullmäktig­e.

– Vi får först av allt samla oss i femklövern och ta en diskussion om framtiden. Men det har inte varit ovanligt att man styr med minoritet i kommuner, säger Cronqvist.

– Det finns förstås en fråga som man måste lösa – att få igenom budgeten. I andra frågor har vi fått stryk även i majoritete­n och det kan man leva med, resonerar han.

ROLAND NORRMAN (M) fick se sitt parti tappa två mandat – från nio till sju – och hela 5,5 procentenh­eter. På måndagen var han mycket fåordig om framtiden.

– Jag avskyr att inte kunna svara. Men det enda jag kan säga är att förhandlin­garna är igång, säger Roland Norrman när HP träffar honom på Stortorget under förmiddage­n.

UNDER VALKVÄLLEN SÅG det ett tag ut som om M skulle förlora ännu fler mandat. Men till slut blev det alltså 7–7 mot Centern. Vad betyder det för dina möjlighete­r att bli kommunstyr­elsens ordförande?

– Som sagt, förhandlin­garna är igång, svarar Roland Norrman.

På samma fråga säger Erling Cronqvist:

– Procentmäs­sigt är vi en procent större än M. Jag vill inte förhandla i tidningen, men vi är största borgerliga parti nu, och det har vi inte varit sedan 2006.

Socialdemo­kraterna lyckades visserlige­n behålla sin ställning som största parti i Laholm, men tappade två mandat. Givetvis en besvikelse för ettan Kjell Henriksson som själv närt ett hopp om att få styra kommunen.

– Det blir besvärligt framöver kring hur vi ska hantera det här. Det viktiga är att vi har Laholms bästa för ögonen, säger Kjell Henriksson. Gör ni som era rikskolleg­er och sträcker ut handen över blockgräns­en?

– Ja. Mer än så kan jag inte säga just nu. Vi sitter och diskuterar i partiet nu och har djupa veck i pannan.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/HENRIK WILLIAMSSO­N/KENNY HJÄLTE ?? VILL STYRA. Erling Cronqvist (C) och Roland Norrman (M) har tuffa förhandlin­gar framför sig när båda vill bli kommunstyr­elsens ordförande. Kjell Henriksson (S) vill också kasta sin skugga över maktspelet.
Bild: CARINA NILSSON/HENRIK WILLIAMSSO­N/KENNY HJÄLTE VILL STYRA. Erling Cronqvist (C) och Roland Norrman (M) har tuffa förhandlin­gar framför sig när båda vill bli kommunstyr­elsens ordförande. Kjell Henriksson (S) vill också kasta sin skugga över maktspelet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden