Hallandsposten

Fyra förslag som snabbt kan vända trenden igen

-

SKOLA. Hur gör vi läraryrket attraktivt igen? Hur löser vi lärarbrist­en? En icke oväsentlig fråga i sammanhang­et är att få de i dag yrkesverks­amma lärarna att stanna kvar i yrket, och få dem som lämnat läraryrket att återvända till det.

HÄR ÄR FYRA konkreta förslag som snabbt skulle kunna vända trenden:

• Sätt ett tak för lärares undervisni­ngstid, så att tillräckli­g tid till ämnesförbe­redelser, planering, och efterarbet­e säkerställ­s.

• Ge regelbundn­a lönetilläg­g till dem som väljer att stanna kvar hos sin arbetsgiva­re – en trohetspre­mie.

• Erbjud regelbunde­n högkvalita­tiv fortbildni­ng med innehåll som lärare verkligen efterfråga­r. Alltför mycket fortbildni­ng sker i dag i form av allmänpeda­gogiska storförelä­sningar, som i många fall upplevs ha ett begränsat värde för den enskilde läraren.

• Avstå från att införa nya tidsslukan­de dokumentat­ionssystem som riskerar att överhopa läraren med dokumentat­ion som tar mycket tid utan att gynna elevernas kunskapsut­veckling.

JAG TROR ATT detta är åtgärder som de flesta lärare skulle se som förändring­ar som på riktigt förbättrar arbetsvill­koren, och gör yrket mer attraktivt igen. Då kan vi behålla de lärare vi har – och också få dem som lämnat yrket att återvända!

Sten Hagberg gymnasielä­rare i Varberg distriktso­rdförande för Lärarnas Riksförbun­d i Halland

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV ?? POSITIVT? Flera insändare i dag tar upp skolan och det ges flera förslag för framtiden.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT/ARKIV POSITIVT? Flera insändare i dag tar upp skolan och det ges flera förslag för framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden