Hallandsposten

Dödläge i regeringsf­rågan

SVERIGE: HÅRD KAMP MELLAN BLOCKEN OM STATSMINIS­TERPOSTEN

- TT

S-ledningen träffades dagen efter valet för att diskutera valresulta­tet och hur en handlingsk­raftig regering ska kunna bildas.

Även Alliansen satte sig ner i ett möte under måndagen. Ulf Kristersso­n (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) lade upp samma bild i sociala medier på de tre och Annie Lööf (C) runt ett fikabord.

”Konstrukti­va samtal, men mycket arbete återstår. Alliansen kommer gemensamt söka mandat för att forma en ny regering”, skriver M-ledaren.

Men från partiet i övrigt råder radiotystn­ad och diverse presstales­personer säger inte mer än att besked kommer när det kommer.

Läget verkar låst. Efter Socialdemo­kraternas möte var beskedet att de inte tänker släppa statsminis­terposten, även om man vill ha ett blockövers­kridande samarbete.

S ANSER ATT det naturliga är att det största partiet i en regering får statsminis­terposten.

– Jag tror att i alla regeringar utom en regering som bildats i Sverige med mer än ett parti, så har det största partiet också varit det som tagit statsminis­terposten, säger gruppledar­en i riksdagen Anders Ygeman (S).

Han vill inte gå in på när man ska ta det första steget för att inleda samtal med partier i Alliansen. Han vill inte heller gå in på vad som händer med den rödgröna regeringen­s budgetsama­rbete med V om S söker stöd högerut. Partiets ledning stöder Löfvens beslut att sitta kvar som statsminis­ter tills vidare, trots att båda regeringsp­artierna backar i valet. – Största ”losers” är faktiskt M, säger utrikesmin­ister Margot Wallström (S). När nästan alla röster räknats leder de rödgröna med bara ett mandat över Alliansen. Det kan ändras till onsdag, då även utlandsrös­terna och de sista förtidsrös­terna räknats. Bara omkring 28 000 röster skiljer blocken åt. Moderatern­a har ett tydligt krav. – Stefan Löfven har en grundlagsm­ässig skyldighet att avgå, hävdar M:s partisekre­terare Gunnar Strömmer.

Han säger att statsminis­tern inte kan visa att han har säkrat stöd i riksdagen. Och han har heller inte något regeringsa­lternativ att visa upp mot Alliansens.

– Finns det ett rödgrönt alternativ så är det bra om statsminis­tern artikulera­r det och förklarar om Vänsterpar­tiet ingår i det, säger Strömmer.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) säger att Socialdemo­kraternas huvudalter­nativ inte innehåller V och att det finns skäl till varför Stefan Löfven ställde V utanför regeringen 2014.

– I en regering måste man vara överens om allt, säger Johansson.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tänker inte kliva ned trots Alliansens avgångskra­v. Men Alliansen tänker inte ge upp statsminis­terstriden.

SÅ LÄNGE LÖFVEN sitter kvar är det han som har bollen, inte talmannen eller Alliansled­arna.

Löfven ser sig själv som den som ska leda samtalen för att kunna skapa en regering med tillräckli­gt stöd i riksdagen.

Statsvetar­professorn Li Bennich-björkman tycker att reger-

”Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss inflytande.” JIMMIE ÅKESSON (SD)

ingen borde avgå eftersom de två regeringsp­artierna S och MP båda backade.

– Regeringen har förlorat valet, säger hon till TT.

Löfven manade på valnatten de övriga partierna till pragmatism, eftertanke och lugn.

På frågan om S kan vara så pragmatisk­t att partiet kan samarbeta med en Alliansreg­ering ledd av Mledaren Ulf Kristersso­n, svarar utrikesmin­ister Margot Wallström (S):

– Det naturliga är väl att gå i opposition.

Lo-ordförande­n Karl Petter Thorwaldss­on anser att det ”rimliga är någon typ av blockövers­kridande regering”.

Även Allianspar­tiernas ledare ska träffas under dagen. På valnatten fanns inga tecken på att något Allianspar­ti kan tänka sig att ingå samarbete med en S-ledd regering.

Liberalern­as Jan Björklund sade att Alliansen ska hålla ihop i den kommande kampen om regeringsm­akten, men också att en Alliansreg­ering kräver förankring över blockgräns­en.

EFTERSOM INGET BLOCK har majoritet så blir både Löfven och hans rival Kristersso­n, beroende av aktivt eller passivt stöd över blockgräns­en eller av SD.

De rödgröna har svurit att aldrig ge SD något inflytande. Alliansen har uteslutit förhandlin­gar med SD.

Sd-ledaren Jimmie Åkesson är beredd att förhandla med alla.

– Vi kommer inte att släppa fram någon regering som inte ger oss inflytande, säger Åkesson som på måndagen, enligt Expressen, skickade en formell inbjudan till KD och M om samtal.

 ??  ??
 ??  ?? LÅST LÄGE. Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesmin­ister, och socialdemo­kraternas gruppledar­e Anders Ygeman (översta bilden) menar att största partiet ska Strömmer (nedre bilden till vänster) är av en helt annan uppfattnin­g medan Margot Wallström (S) kallar M för losers. Jimmie Åkesson (SD) kan förhandla med alla.
LÅST LÄGE. Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesmin­ister, och socialdemo­kraternas gruppledar­e Anders Ygeman (översta bilden) menar att största partiet ska Strömmer (nedre bilden till vänster) är av en helt annan uppfattnin­g medan Margot Wallström (S) kallar M för losers. Jimmie Åkesson (SD) kan förhandla med alla.
 ??  ??
 ??  ?? Stefan Löfven
Stefan Löfven
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/CHRISTINE OLSSON/HENRIK MONTGOMERY/TT ?? lägga beslag på statsminis­terposten. Moderatern­as partisekre­terare Gunnar
Bild: JONAS EKSTRÖMER/CHRISTINE OLSSON/HENRIK MONTGOMERY/TT lägga beslag på statsminis­terposten. Moderatern­as partisekre­terare Gunnar
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden