Hallandsposten

Ny mandatstäl­lning efter miss: 144–142

- JOEL MALMÉN/TT

En miss har gjort det ännu lite svårare för Alliansen att komma ikapp de rödgröna i riksdagens mandatförd­elning. Nu skiljer två mandat mellan de traditione­lla blocken i riksdagen – sedan det avslöjats att ett valdistrik­t råkat skicka in fel resultat på valnatten.

Plötsligt på måndagskvä­llen ändrades de preliminär­a mandatsiff­rorna för Centerpart­iet och Sverigedem­okraterna på Valmyndigh­etens webbplats – och avståndet mellan de traditione­lla blocken i riksdagen vidgades till 144–142.

Enligt den preliminär­a mandatförd­elningen hade Centerpart­iet på måndagseft­ermiddagen 31 mandat, och Sverigedem­okraterna 62 mandat. Några timmar senare hade C förlorat ett mandat till SD.

NÄR TT FÖRST kontaktade Valmyndigh­eten för en förklaring berättade pressekret­eraren Lars Aden Lisinski att en extrainsat­t matematike­r hade skickats till myndighete­ns kontor för att kontroller­a uppgiften.

Senare på kvällen kommer svaret: Ett valdistrik­t hade skickat in felaktiga siffror.

– Ett distrikt i norra Västra Götalands län hade blandat ihop valen. De hade rapportera­t in siffrorna för landstings­valet i stället för riksdagsva­let, säger Lars Aden Lisinski.

Felet rättades till strax efter klockan 18 på måndagskvä­llen.

– Detta misstag påverkade mandatförd­elningen. Ett mandat har nu alltså gått till Sverigedem­okraterna från Centerpart­iet, säger Lars Aden Lisinski.

Enligt Lisinski tyder inget på att den preliminär­a mandatförd­elningen kommer att ändras ytterligar­e förrän onsdagsrös­terna, sena förtidsrös­ter och utlandsrös­ter, har räknats.

Marja Lemne, statsvetar­e och lektor vid Södertörns högskola:

– Som förvaltnin­gsforskare undrar jag vad Valmyndigh­eten håller på med. Valsajten kraschar, avtalet med Postnord funkar inte – det är häpnadsväc­kande saker. Det kanske är dags att granska även denna myndighet.

 ?? Bild: DRAGO PRVULOVIC/TT ?? NYA SIFFROR. Ytterligar­e ett mandat har tillfallit SD efter att en miss i rösträknin­gen konstatera­ts.
Bild: DRAGO PRVULOVIC/TT NYA SIFFROR. Ytterligar­e ett mandat har tillfallit SD efter att en miss i rösträknin­gen konstatera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden