Hallandsposten

Ryssland övar för krig på flera fronter

RYSSLAND: ”FÖRBEREDEL­SE FÖR ETT FRAMTIDA VÄRLDSKRIG”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Ryssland vill sälja en bild av ett stort och starkt land, konstatera­r Johan Norberg, säkerhetsp­olitisk analytiker med inriktning på Ryssland vid Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

VOSTOK-2018 BESKRIVS SOM den största militärövn­ingen i Rysslands historia. Internatio­nellt spekuleras i om flexandet av militära muskler och samarbetet med grannlände­rna kan kopplas till spänningen mellan Ryssland och USA och konflikter­na i bland annat Ukraina och Syrien. Norberg säger att grannlände­rnas truppbidra­g är små, Kina skickar 3 500 soldater, men att de ändå har främst politisk betydelse.

– Man vill visa omvärlden och hemmabefol­kningarna att man kan samarbeta, även om man inte skapat någon allians. Det är också ett sätt för Ryssland att lugna Kina och Mongoliet som annars kanske skulle bli oroade av en jätteövnin­g nära deras gränser.

Norberg påpekar att veckolånga Vostok-2018, som inleds på tisdagen i östra Sibirien och som kommer att få besök av president Vladimir Putin, är en i raden av årligt återkomman­de ryska militärövn­ingar. Dessa roterar mellan * Militärövn­ingen Vostok-2018 i östra Sibirien beskrivs som den största i Rysslands historia.

* 300000 – antalet deltagande ryska soldater.

* 36000 – antalet deltagande militära fordon

* 3500 – antalet kinesiska soldater som deltar

* 1000 – antalet stridsflyg­plan

* 80 – antalet krigsfarty­g

* 2 – antalet deltagande länder utöver Ryssland: Kina och Mongoliet

Källor:

AFP, Reuters, FOI jättelande­ts fyra militärdis­trikt och brukar alltid vara större när man övar i de östra delarna, som i år. Men 300 000 ryska deltagare är onekligen ett trendbrott, även om det är omöjligt att veta om det är det faktiska antalet soldater eller om stödstrukt­urer har räknats in.

– Ryssland har haft den här typen av årliga övningar sedan 2010. I början deltog enligt ryska militären cirka 20 000 soldater men sedan 2014 har det varit mellan 100 000 och 150 000. Och i år dubblas siffran. Varför är övningen så stor i år?

– Bland annat vill man skicka en inhemsk signal om ett starkt Ryssland och påminna om fornstora dagar.

Den ryska militären har jämfört Vostok-2018 med dåvarande Sovjetunio­nens stora övning Zapad-81 år 1981, då över 100 000 soldater deltog.

Som jämförelse väntas totalt 40 000 soldater från de 29 medlemslän­derna delta i försvarsal­liansen Natos stora övning Trident

INFÖR DEN RYSKA övningen har inget lika tydligt scenario kommunicer­ats, enligt Norberg handlar det om två fiktiva länder som står emot varandra vilket gör att man kan öva att ha två stora operatione­r i gång samtidigt. Han säger att Ryssland övar för presumtiva konflikter i såväl Fjärran östern som i Europa, Kaukasien och Centralasi­en.

– Det här handlar om förmågan att gå i krig och bedriva krig. I ett land av Rysslands storlek bygger det på att man kan flytta förband till en viss plats snabbt – och sedan vara offensiv. Om man tränar på det varje år blir man ganska bra på det.

Den ryske militärana­lytikern Pavel Felgenhaus­er hävdar att militärövn­ingen är en förberedel­se för ett framtida världskrig, något som man inom det ryska försvaret tror kommer att inträffa efter 2020. Konflikten kan ha formen av ett större globalt krig eller en ”serie konflikter av vikt”.

– Fienden är USA och dess allierade, säger Felgenhaus­er till nyhetsbyrå­n AFP.

300000 ryska soldater, 36000 militära fordon – och deltagare från Kina och Mongoliet. Den jättelika militärövn­ing Vostok-2018 som Ryssland drar i gång syftar till att signalera att landet har stora och starka väpnade styrkor som är redo att gå i krig om det skulle behövas.

 ?? Bild: FELIPE DANA/TT ?? RYSKA SOLDATER I MOSKVA. Under militärövn­ingen Vostok-2018, den största i Rysslands historia, deltar 300000 ryska soldater.
Bild: FELIPE DANA/TT RYSKA SOLDATER I MOSKVA. Under militärövn­ingen Vostok-2018, den största i Rysslands historia, deltar 300000 ryska soldater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden