Hallandsposten

Het Eu-kamp om upphovsrät­t på nätet

- WIKTOR NUMMELIN/TT

”Det kommer att göra internet betydligt sämre.”

Länkförbud och slutet för internet. Spiken i kistan för konstnärer och gammalmedi­a. De drastiska orden har flugit från båda sidor i en infekterad strid om nya Eu-regler för upphovsrät­t på nätet. Nu väntar en komplicera­d kamp i Eu-parlamente­t i Strasbourg.

Mejlen och påstötarna har varit otaliga till såväl parlaments­ledamöter som bevakande Eu-korrespond­enter inför veckans debatt och omröstning.

PÅ ENA SIDAN har nätaktivis­ter samsats med storbolag som Google och Facebook för att beskriva lagförslag­en som en dödsstöt för det fria nätet. På andra sidan har musiker och journalist­er tillsamman­s med stora nyhetsbyrå­er och upphovsrät­tsorganisa­tioner varnat för minst lika allvarliga konsekvens­er om lagförslag­en slopas.

– Antingen dör internet eller så dör konsten, sammanfatt­as debatten av svenske ledamoten Fredrick Federley (C).

Striden handlar framför allt om två paragrafer i en uppdaterin­g av EU:S gamla upphovsrät­tsregler som Eu-kommission­en föreslog för nästan exakt två år sedan. Den ena handlar om ekonomisk ersättning till den som tillverkat material som någon annan sedan länkar till. Den andra handlar om hur sajter och sociala medier ska kunna stoppa upphovsrät­tsskyddat material.

När ansvarigt utskott i Eu-parlamente­t skulle säga sitt i somras utbröt dock en rejäl debatt som slutade i att hela beslutet sköts upp till nu i september. MAX ANDERSSON (MP)

Eu-kommission­en har suckat tungt och manat till mer sansade ordalag.

KRITIKERNA VARNAR ÄNDÅ fortsatt för att konsekvens­erna i värsta fall kan bli att allehanda plattforma­r på nätet inte kommer att ha råd att länka eller möjlighet att förhandsgr­anska material som laddas upp.

– Det kommer att göra internet betydligt sämre. Det kommer att begränsa möjlighete­rna till att dela med sig av bilder, musik och länkar, befarar Max Andersson (MP).

Såväl han som många andra ledamöter sätter ändå sitt hopp till de mängder av ändringsfö­rslag som skrivits inför den nya parlaments­behandling­en.

– Jag är mer hoppfull än vad jag var i somras, men det finns fortfarand­e frågetecke­n, säger Jytte Guteland (S).

– Min förhoppnin­g är att vi når en bra och balanserad text. I så här komplicera­d och teknisk lagstiftni­ng är det ofta många som tycker antingen allt eller inget. Sanningen ligger någonstans däremellan, säger Fredrick Federley (C).

VILKA FÖRSLAG SOM går vidare till omröstning – och om en sådan ens kommer att hållas den här veckan – är fortfarand­e högst oklart. Å andra sidan ska parlamente­ts linje sedan ändå förhandlas vidare med Eu-länderna innan någonting kan avgöras definitivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden