Hallandsposten

Tusen offer ännu oidentifie­rade

- TT-AFP

17 år efter terroratta­cken mot World Trade Center i New York i USA jobbar rättsläkar­e vidare med att identifier­a alla som omkom när tvillingto­rnen kollapsade. Över tusen offer är fortfarand­e inte identifier­ade.

Det är ett tidskrävan­de och svårt arbete som bedrivs i de avancerade labben som ligger drygt en kilometer från platsen som kallades Ground zero, där World Trade Center en gång stod. 22 000 bitar av mänskliga kvarlevor som grävts fram ur rasmassorn­a har dna-testats, vissa över 10–15 gånger, men det ger inte alltid resultat.

– BEN ÄR det svåraste biologiska materialet som går att jobba med. Och utöver det så har kvarlevorn­a påverkats av eld, mögel, bakterier, jetbränsle och allt annat som fanns vid Ground zero, sådant som förstör dna. Så mängden dna på de här kvarlevorn­a är mycket, mycket liten, säger Mark Desire, biträdande chef för labbet.

2 753 personer dog i attackerna i New York. 1 111 offer har ännu inte identifier­ats. 26-årige Scott Michael Johnson, en analytiker som arbetade på 89:e våningen i det södra tornet, var den senaste.

MARK DESIRE ÄR den ende som jobbat i projektet sedan den där dagen för 17 år sedan.

– De som jobbar i labbet nu gick förmodlige­n på förskolan eller i grundskola­n då. Men de förstår vilket viktigt arbete det här är, säger han.

 ?? Bild: MARK LENNIHAN/TT ?? TILL DE DÖDAS MINNE. 2017 hedrades offren i 11 september-attacken med två pelare av ljus som syntes över hela New York.
Bild: MARK LENNIHAN/TT TILL DE DÖDAS MINNE. 2017 hedrades offren i 11 september-attacken med två pelare av ljus som syntes över hela New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden