Hallandsposten

Digital loppis är poppis på Facebook

HALMSTAD PÅ FACEBOOK

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Med sina drygt 25 100 medlemmar är ”Loppis i Halmstad med omnejd” Halmstads största Facebookgr­upp. Vi har pratat med Towe Grahn och Matilda Rosenkvist, två av administra­törerna för gruppen.

”Jag upplever att det har blivit en annan attityd kring att köpa begagnat, det är inte ’fult’ längre”

– Min mobil plingar konstant, säger Towe Grahn.

Och med tanke på hur många medlemmar och hur mycket aktivitet det är i gruppen är det inte så konstigt att det plingar. Det har lagts upp över 9 000 inlägg på sidan den senaste månaden och det kommer ständigt in nya medlemsför­frågningar att godkänna.

– Jag har faktiskt stängt av notifikati­oner på mobilen. Nu ser jag bara dem när jag väljer att klicka mig in på appen, säger Matilda Rosenkvist.

DET VAR TOWE som startade gruppen för fem år sedan, när en annan loppisgrup­p på Facebook lades ner.

– Det var många som saknade den när den försvann, så då gick jag ihop med en bekant som heter Hanna Eriksson och startade en ny. Jag trodde aldrig den skulle bli så här populär, säger hon.

Matilda kom in som administra­tör efter att Towe hade utlyst att de var i behov av fler som hjälpte till. Towe och Matilda har haft mycket kontakt med varandra digitalt, men träffade varandra för första gången i verklighet­en i samband med den här intervjun.

– Det är konstigt att vi inte har setts tidigare faktiskt. Men vi skriver ju med varandra ganska ofta, för att bolla regler och så, säger Towe.

Ibland uppstår det konflikter mellan medlemmar i gruppen.

– Det är ju en köp- och säljsida så det är inte ovanligt att folk börjar bråka om priser, eller om vem som var först med att kommentera och därmed vann budgivning­en, säger Matilda.

Ibland går det så långt att de får radera användare från gruppen.

– En tjej rapportera­de att hon hade sålt till en köpare som sagt att han inte ville hämta varorna när hennes pojkvän var hemma, och sen hade han skrivit att ville vara med henne sexuellt. Sånt beteende är verkligen inte okej, säger Matilda.

Precis som många andra Facebookgr­upper har ”Loppis i Halmstad med omnejd” även råkat ut för många fejkkonton.

– Vi försöker rensa så gott vi kan, men ibland slinker någon igenom. Användare med fejkkonton brukar posta reklam eller lämna olämpliga kommentare­r, säger Matilda.

Både hon och Towe är själva vana loppiskons­u-

menter, och handlar oftare på digitala loppisar än på fysiska. Det de handlar mest är barnkläder.

– Mitt bästa fynd är en Elisa-klänning till min dotter, säger Towe.

– Jag handlar också mycket barnkläder, det är bra för att de växer ju ur dem. Men mitt bästa fynd är vitrinskåp­et jag har hemma, säger Matilda.

I STORT SETT alla typer av varor får säljas på sidan, förutom mat, fyrverkeri­er, vapen och djur. Det får givetvis inte heller säljas alkohol, tobak eller droger. Det finns också regler om att alla sälj-annonser som läggs upp måste vara skrivna på svenska eller engelska. Tidigare kom det upp en del annonser på andra språk.

– Vi har infört den regeln för att vi och andra medlemmar

ska veta vad som står i annonserna som läggs upp på sidan, och de allra flesta

förstår svenska och engelska,

säger Towe.

Varför tror ni att det är populärt med loppisar?

– Jag upplever att det har

blivit en annan attityd kring

att köpa begagnat, det är

inte ”fult” längre. Det har

också blivit så enkelt nu när

så mycket sker på nätet och

mobilen, säger Matilda.

– Det är inte bara ”skit”

som säljs, det finns fina

grejer och en del som säljs

är oanvänt. Jag tror att det

kommer bli färre och färre fysiska butiker och mer digitalt

i framtiden, avslutar Towe.

 ??  ?? HÅLLER KOLL. Administra­törerna Matilda Rosenkvist, som bor i Kvidinge, och Towe Grahn, som bor i Halmstad, är glada över att gruppen blivit så stor. ”Men om den fortsätter växa kanske man får ha ett medlemssto­pp, så att det blir hanterbart”, säger Matilda.
HÅLLER KOLL. Administra­törerna Matilda Rosenkvist, som bor i Kvidinge, och Towe Grahn, som bor i Halmstad, är glada över att gruppen blivit så stor. ”Men om den fortsätter växa kanske man får ha ett medlemssto­pp, så att det blir hanterbart”, säger Matilda.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? BILLIGA BÖCKER. Loppis-sidan kryllar av begagnade böcker med förmånliga priser. Det säljs allt från kurslitter­atur till barnböcker.
Bild: TT/ARKIV BILLIGA BÖCKER. Loppis-sidan kryllar av begagnade böcker med förmånliga priser. Det säljs allt från kurslitter­atur till barnböcker.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? SLIPPA BÄRA. Vissa skänker bort sina möbler i utbyte mot att köparen får hämta dem.
Bild: TT/ARKIV SLIPPA BÄRA. Vissa skänker bort sina möbler i utbyte mot att köparen får hämta dem.
 ?? Bild: TT/ARKIV ?? KÖP- OCH SÄLJ. Barnkläder är ofta till försäljnin­g på Loppis i Halmstad med omnejd.
Bild: TT/ARKIV KÖP- OCH SÄLJ. Barnkläder är ofta till försäljnin­g på Loppis i Halmstad med omnejd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden