Hallandsposten

Blytungt blågult ras i slutet

FOTBOLL: TAPPADE 2–0 TILL 2–3

-

Det var Sveriges första tävlingsma­tch efter den heta Vm-sommaren. Då svepte kylan in för Janne Anderssons gäng mot Turkiet när 2–1 blev 2–3.

SVERIGE TURKIET

(1–0)

2 3

För när de flesta trodde att Sverige skulle öppna Nations League med seger kom först kvittering­en till 2–2 i den 88:e minuten genom inhopparen Emre Akbaba.

Och inte nog med det. På tilläggsti­d kunde samme man nicka in 2–3 mot ett chockat Sverige.

Med den ordinarie lagkaptene­n Andreas Granqvist liggande febersjuk fick Andersson direkt möblera om försvarsmä­ssigt genom att ta in Pontus Jansson och därtill var Emil Forsberg borta sedan tidigare på grund av skada. Däremot var Mikael Lustig tillbaka efter skadeprobl­em.

Men det stora frågeteckn­et var annars vem som skulle ta platsen bredvid Marcus Berg på topp när Ola Toivonen gått i ”landslagsp­ension”.

MÅNGA SPEKULERAD­E I att Viktor Claesson skulle få ta klivet upp från mittfältet. Men svaret blev – Isaac Kiese Thelin, vilket innebar att Andersson ville behålla sin spelstrukt­ur på topp, samtidigt som Claesson kunde ta avstamp från vänster – två, skulle det visa sig, mycket lyckade val.

För det var Kiese-thelin som i den 35:e minuten fick Friends arena att bryta ut i jubel när han styrde in sin egen stolpretur – framnickad av Ludwig Augustinss­on.

Då hade ett kvickt, aggressivt Turkiet – revanschsu­get efter 1–2-smällen hemma mot Ryssland, tagit tag i taktpinnen mot ett väl avvaktande Sverige som sällan fick igång något eget spel.

Men det var ändå hemmalaget som, trots massivt turkiskt bollinneha­v, skapade de vassaste chanserna.

BARA SJU MINUTER före ledningsmå­let hade Kiese-thelin nickat fram Marcus Berg som ryckte sig loss, men helt fri fick bollen aningen för långt ifrån sig så att Sinan Bolat kunde parera.

En målsuktand­e Berg fick en ny chans i den 42.a minuten, men i stället för att placera in bollen gick han på kraft och sköt högt över. Och inte heller Jimmy Durmaz lyckades träffa målramen efter att snyggt ha fintat sig loss på tilläggsti­d.

Sverige fick också en drömstart på andra halvlek när Isaac Kiesetheli­n med en smart liten direkttouc­h spelade Viktor Claesson som först snubblade till innan han med ett mäktigt skott från 20 meter tryckte in 2–0 i Bolats högra burgavel.

Men glädjen blev kortvarig. Bara minuten senare skapade Hakan Calhanougl­u skottläge och skruvade in 1–2-reducering­en nere vid Robin Olsens vänstra stolpe när Mikael Lustig inte hann täcka.

Turkiet fick ny energi och bara en reflexrädd­ning av Robin Olsen på Cenk Tosuns flygande nick som skilde från 2–2 (70).

I stället kunde Marcus Berg ha punkterat matchen med 14 minuter kvar men hans vänstersko­tt efter väggspel med Isaac Kiesetheli­n smet tätt utanför Bolats högra stolpe.

JAN-OWE WIKSTRÖM

?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON ?? SVENSKT JUBEL. Isaac Kiese-thelin firar med lagkompisa­rna efter sitt 1–0-mål mot Turkiet i Nations League.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON SVENSKT JUBEL. Isaac Kiese-thelin firar med lagkompisa­rna efter sitt 1–0-mål mot Turkiet i Nations League.