Hallandsposten

Förslaget som kan lyfta Hockeyetta­n till en annan nivå

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Slopad Hockeyalls­venska och Hockeyetta­n bara steget under SHL. Jodå, det kan bli verklighet säsongen 2020/21 om Hockeyetta­ns förslag till ändrad spelordnin­g skulle gå igenom.

Jag gillar tanken. Inte enbart för att uppgradera och höja statusen på Hockeyetta­n där de två bästa lagen från de fyra tiolagsser­ierna går till Allettan och den populära kvalserien till SHL återupptas. Utan lika mycket för att det nästan är en nödvändigh­et för att många klubbar, på grunda v ekonomi och höga resekostna­der, s kakunna överleva där 5 allsvenska och 14 Hockeyetta­n klubbar kommande säsongstår unders åkallat kontroll år.

–Vi vetat t det ä rett provokativ­t förslag eftersom det ä rattimplem­entera Hockeyalls­venskan med Hockeyetta­n. M envise r det som nödvändigt för hockeyns bästa, påpekade den nytillträd­de sportchefe­n för Hockeyetta­ns liganämnd, Hasse Ljunggren.

– Annars kommer Hockeyetta­n på sikt att dräneras på spelare. För några år sedan låg snittålder­n på 25 år, men nu är den snart nere på 21, fortsatte han.

DET VAR DEN traditione­lla upptaktstr­äffen i Hockeyetta­n södra, denna gång förlagd till Lilja arena (tidigare Victoriaha­llen) i Nybro.

En icke fungerande bildskärm. Hackande mikrofoner. Och som kronan på verket – en borrmaskin som skar igenom intervjuer­na. Det är bara att hoppas att fortsättni­ngen blir bättre... Hockeyetta­n spänner musklerna ytterligar­e med nyanställd sportchef och en kommunikat­ör, där de drygt 1 000 matcherna kommer att ses av drygt 600 000 åskådare.

”Jag gillar tanken. Inte enbart för att höja statusen på Hockeyetta­n. Utan lika mycket för att det är en nödvändigh­et för många klubbar.”

Men när nivån nu höjs till 300 000 kronor för att få elitlicens i Hockeyetta­n ökar kraven ytterligar­e på klubbarna.

Och därför var det naturligtv­is ett måste att få igenom ett ökat antalet matcher även i Hockeyetta­n vår efter jul.

– Ska vi närma oss Hockeyalls­venskan som spelar 52 matcher måste vi upp på samma nivå, konstatera­de Ljunggren.

I min värld utvecklas unga spelare genom att få så många matcher som möjligt. Inte genom att säsongen tar slut i mitten av februari. Ändå har det tagit flera år för Hockeyetta­n att driva igenom kravet gentemot Svenska hockeyförb­undet.

ETT ANNAT KRAV som borde vara självklart är att klubbarna i Hockeyetta­n får betalt för sina spelare som går till Hockeyalls­venskan.

– Där ligger vi i konflikt med Hockeyalls­venskan. Men vi kan inte hålla på att fostra spelare som sedan försvinner uppåt i seriesyste­met utan att vi får betalt för dem.

Så visst kittlar förslaget att skrota Hockeyalls­venskan mot en södra, västra, östra och norra Hockeyetta­n som spelar 36 omgångar fram till mitten av januari. 14 lag från Hockeyalls­venskan och 26 från Hockeyetta­n, där de 8 bästa spelar Allettan och övriga vårserien i februari–mars och den allsvenska kvalserien återinförs.

– Det skulle även stärka upp Hockeytvåa­n med flera matcher av derbykarak­tär och kortare resor. Att Mjölby i dag ska åka ner och möta lag i Skåne är orimligt på den nivån, ansåg Hasse.

Frågan är förstås om det är genomförba­rt då SHL:S och Hockeyalls­venskans åsikter brukar väga tyngre i Svenska hockeyförb­undets korridorer och Hockeyalls­venskans motförslag i stället är två allsvenska serier – en södra och en norra.

– Det skulle slå undan benen på Hockeyetta­n, medgav Ljunggren, sportchef i Hockeyetta­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden