Hallandsposten

Halmstadhä­sten till VM – för Nya Zeeland

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

”Det är snopet. Men samtidigt är detta det jag gör. Man måste sälja hästar för att överleva.” NICLAS HAKING, Halmstadry­ttare

För ett år sedan vann han Septemberh­oppet på Mickedala – nu väntar VM i USA. Halmstadhä­sten Bäckatorps Danny V har tagit ett snabbt språng ut i den stora hästhoppni­ngsvärlden. – Danny var speciell, säger förre ryttaren Niclas Haking.

Det är med både stolthet och visst vemod i rösten som Niclas Haking – som driver hästgården Bäckatorp nordväst om Halmstad tillsamman­s med fästmön Kajsa Ryder och hennes familj – berättar om sin fyrbenta före detta kollega.

När VM avgörs i Tryon i USA 11– 23 september är det nyzeelända­ren Bruce Goodin som sitter i sadeln på den tioårige valacken.

BRUCE GOODIN LÅNADE först Bäckatorps Danny V till Nations Cup i Förenade Arabemirat­en i februari – och hjälpte Nya Zeeland till en historisk seger.

En tid senare återkom Goodin och hade skaffat fram sponsorer som ville köpa in sig i Bäckatorps Danny V för att Goodin, en fyrfaldig Os-deltagare som numera har basen i Jonstorp utanför Ängelholm, skulle kunna göra en satsning mot VM.

Efter moget övervägand­e gick teamet på Bäckatorp med på försäljnin­gen.

– Jag visste att det var en väldigt, väldigt bra häst och jag har gjort mycket kul med honom. Jag kände lite grann att jag stod på tröskeln till att kanske kunna vara med i nationshop­pningar själv och pratade faktiskt med förbundska­ptenen (Henrik Ankarcrona) om det här, berättar Niclas Haking.

– Så det är snopet, det är det. Danny var speciell och man blir ju väldigt nära med dem, så det var väldigt tungt i början.

– Men samtidigt är detta det jag gör. Man måste sälja hästar för att kunna överleva och tack vare Danny så har jag köpt en ny häst som går 1,45-hoppningar och som ska gå SM i november i Helsingbor­g. Den heter Picador och den äger jag själv tillsamman­s med Moa Rautenberg. Så det har löst sig väldigt bra och det är skönt.

BÄCKATORP RYDER AB äger dock fortfarand­e en liten del av Bäckatorps Danny V och Niclas Haking kommer förstås att sitta klistrad framför tv:n under VM.

– Jag pratade med Bruce i dag och han känns jättebra i form, säger han.

Hoppningen avgörs under andra Vm-veckan, 19–23 september.

NICLAS HAKING, 37, flyttade till Halmstad från Bålsta för tre år sedan och tävlar, liksom Kajsa Ryder, för Halmstads Fältrittkl­ubb. Han är även tränare och undervisar både hästar och andra ryttare.

– Min grej är att utbilda hästarna upp till 1,50 (meter höga hinder) och sedan göra precis som med Danny och sälja dem. Det är tydligen det jag gör bra, så då får man fortsätta göra det. Jag tror att jag har plockat upp 25 hästar till 1,50.

Bäckatorps Danny V:s arvtagare Picador visade nyligen lovande takter i internatio­nell konkurrens vid en tävling i Polen.

– Han var ”nolla” och placerad i alla klasser så det var väldigt bra.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? ARVTAGAREN. Niclas Haking kelar med sin nya elithäst Picador i stallet på flotta Bäckatorp gård vid Nyårsåsen utanför Halmstad.
Bild: LINA SALOMONSSO­N ARVTAGAREN. Niclas Haking kelar med sin nya elithäst Picador i stallet på flotta Bäckatorp gård vid Nyårsåsen utanför Halmstad.
 ?? Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN/ARKIV ?? STJÄRNAN. Halmstadfo­strade Bäckatorps Danny V rids av nyzeelända­ren Bruce Goodin i VM i USA. Här syns ekipaget i Falsterbo i somras.
Bild: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN/ARKIV STJÄRNAN. Halmstadfo­strade Bäckatorps Danny V rids av nyzeelända­ren Bruce Goodin i VM i USA. Här syns ekipaget i Falsterbo i somras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden