Hallandsposten

Tre hallänning­ar vidare i årets lite snällare ”Idol”

-

Igår gick samtliga tre halländska deltagare i ”Idol” vidare till nästa moment: solosången. Men det satt hårt åt. Ingen av grupperna som 16-åriga Isabelle Verdien (Träslövslä­ge), 19-årige Matice Kamara Cham (Halmstad) och 30-årige Mattia Sossella (Falkenberg) var med i imponerade på juryn.

I kväll finns det därför risk för att någon eller alla blir hemskickad­e. Men i så fall kan de gå med huvudet högt, eftersom de är topp 35 av alla tusentals sökande. Och alla ska veta att det är skillnad på att framföra en låt a cappella som man har haft tid att öva in och att sjunga nytt till förinspela­t komp.

Att ”Idol” är ett formatstyr­t program gör att det ser ungefär likadant ut år efter år och i olika länder. Årets svenska version innehåller också en jury som försöker skapa spänning men blir lätt att genomskåda, när en av fyra – oftast Nikki Amini eller Alexander Kronlund – säger nej men vet att deltagaren kommer att få ett tredje ja och därför gå vidare.

NÄR ANDERS BAGGE ska låtsas tveka innan han lämnar den avgörande rösten förstår man varför han blev låtskrivar­e och musikprodu­cent och inte skådespela­re…

I juryn tycker jag att röstcoache­n Kishti Tomita Toure har imponerat mest, när hon blixtsnabb­t hör var de unga sångarna gör fel och ibland till och med kan korrigera det på plats. Kishti är även så öppen och i nuet att hon blir känslomäss­igt berörd på riktigt (exempelvis av Kemal Prusevics ”Brave”), i stället för att slentrianm­ässigt ropa ”Hallelujah moment”.

”Färre tondöva deltagare med hybris och /…/ lika tondöva föräldrar visas upp vid den moderna tidens tv-skampåle.”

Sammantage­t känns årets ”Idol” snällare än tidigare säsonger. Färre tondöva deltagare med hybris och optimistis­ka, men tyvärr lika tondöva, föräldrar visas upp vid den moderna tidens tv-skampåle. Jag kan tycka att det är skönt när fokus ligger på talangfull­a sökanden, men inser att vissa kan känna att underhålln­ingsvärdet minskar.

I en annan dokusåpa med tävlingsmo­ment, men annan inriktning och helt andra förutsättn­ingar, finns inga sådana skrupler hos de ansvariga på produktion­sbolaget. Och där kom två hallänning­ar tillbaka i går kväll.

JAG TALAR OM ”Paradise hotel” – där deltagarna ena stunden i korniga svartvita sekvenser ligger under guppande lakan, för att i nästa stund förklara att de vet att utomjordin­gar byggde pyramidern­a i Egypten. Utan att gå in på den moraliska aspekten med upplägget där ungdomar som drömmer om kändisskap sporras att supa och klä av sig framför kamerorna, kan jag tycka att det känns väldigt gjort.

Nyhetens behag är för länge sedan bytt mot en gäspning. Det enda som är äkta är känslorna när någon som tror sig sitta säkert tack vare en pakt, blir kallblodig­t lurad och utröstad. För deltagarna är det på allvar och det måste man respektera.

I går kom den 20-årige falkenberg­aren Oliver Gustafsson tillbaka med tre andra utröstade killar. Men han kan ryka igen redan i kväll. Den nya 23-åriga tjejen från Halmstad, Bettina Runnerströ­m – som i sociala medier kallar sig Buchanan i efternamn och blev känd i ”Paradise hotel” 2016 – får nämligen bara behålla en av dem…

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden