Hallandsposten

Vinnande knäckebröd­et gott men dyrt

-

Hör du till dem som byter limpmackan mot hårdbröd kan vårt smaktest vara nyttig läsning. Här har vi dessutom tagit ytterligar­e ett hälsokliv och endast valt sorter med surdeg i.

TEST:

Säg knäckebröd och många associerar till tämligen oglamourös­a måltider i exempelvis bamba.

Men knäckebröd kan också sägas ha gjort ett slags klassresa. Som panelens Charlotta von Sydow uttryckte det:

– Tidigare förknippad­e man det med studentliv­et, och slutet på månaden när pengarna inte räckte till. Nu är det mer trendigt.

ÄN MER SÅ om det innehåller surdeg. Mellan 2005 och 2007 förekom ordet ”surdegsbrö­d” 496 gånger i svensk, tryckt media. Samma siffra för perioden 2015 till 2017 är 4 543 gånger.

– Fast jag tror surdegsbrö­d har passerat stadiet då det kan kallas trend.

Det säger Robin Edberg, en av ägarna till Göteborgsb­ageriet Cum Pane där man använt surdeg sedan starten för tio år sedan. Han jämför med välgjort kvalitetsk­affe, som vi nu druckit så pass länge att det är en etablerad vana snarare än en modegrej.

– De första åren visste kunderna inte så mycket om surdeg, men nu är det nästan allmänkuns­kap, säger han. Men surdegsbrö­d har ju varit populärt tidigare, runt 70-talet. Tyder det inte på att brödet är en trendgrej?

– Jo, jag är uppvuxen med den där hälsotrend­en. Men min upplevelse är att man glömde bort att det skulle vara gott också. I dag kan surdegsbrö­d vara en grym smakupplev­else; det nyttiga är mer en bonus, säger Robin Edberg. KNÄCKEBRÖD ÄR POPULÄRT hos nästan hela vår testpanel. Vad som hamnar ovanpå varierar dock: Charlotta von Sydow vill helst ha smör och lite lagrad prästost, Amanda Anselm gillar smör, ost och kalkon och Rainer Szczypinsk­i äter knäckebröd med ost och kaviar

varje dag. Anna Ekström föredrar klassikern leverpaste­j och smörgåsgur­ka.

– Men ost är så klart alltid gott också, tillade hon vid testtillfä­llet.

När det kommer till det blindtesta­de brödet rådde enighet kring vissa sorter medan man var oense om andra. Mest så när det kom till Wasas Surdeg flerkorn, som fyra deltagare utnämnde till bäst i test medan lika många ansåg att det var allra sämst. Att två fyrar till slut delades ut beror på att supportrar­na främst hyllade brödets utseende och textur, medan dess belackare hade invändning­ar mot den viktigaste komponente­n – smaken.

SURDEG OCH KORN från Vika slutade som ensam vinnare, men Leksands Fäbodknäck­e hade även det häng på toppen. Fler kommentare­r om övergräddn­ing och bränd smak sänkte dock betyget.

En viktig komponent när det kommer till knäckebröd är konsistens­en. En majoritet av den tolvhövdad­e panelen gillade krispighet­en i Pyramidbag­eriets bröd med Bockhornsk­löver, men fyra ansåg att det var lite väl hårt.

Surdeg och Korn från Vika slutade som ensam vinnare, men Leksands Fäbodknäck­e hade även det häng på toppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden