Hallandsposten

Grottbjörn­en lever än

VETENSKAP: SAMTIDA ARTER PARADE SIG MED VARANDRA

- ROLAND JOHANSSON/TT

Det är första gången dna från en utdöd art har upptäckts i en nu levande art, bortsett från de spår efter neandertal­are och denisovane­r som hittats hos oss själva.

Bakom de nya rönen, som publiceras i Nature Ecology and Evolution, står forskare från flera länder, inklusive Sverige.

DE HAR ANALYSERAT dna från fyra grottbjörn­ar som levde för 35 00072 000 år sedan, och jämfört detta med dna från brunbjörna­r, både nu levande och en individ som levde för 41 000 år sedan, och således var samtida med grottbjörn­arna.

Resultat: Alla grottbjörn­ar bar på brunbjörns-dna och alla brunbjörna­r har en viss mängd dna från grottbjörn­ar. Andelen varierar från 0,9 till 2,4 procent av arvsmassan – inte särskilt mycket, men ändå en antydan om att de båda arterna parade sig med varandra från och till.

Ungefär lika stor andel av vårt eget dna härrör också från en utdöd art – neandertal­människan. I det perspektiv­et är kanske korsningar mellan de båda björnarna inte särskilt märkligt.

– Grottbjörn­en och brunbjörne­n var ganska nära släkt. De separerade från varandra för drygt en miljon år sedan, säger Love Dalén, evolutions­biolog vid Riksmuseet i Stockholm.

Grottbjörn­en, som vägde runt 500 kilo, var betydligt större än brunbjörne­n, men detta verkar inte ha varit ett oöverstigl­igt hinder när de båda möttes i naturen.

FRÅGAN ÄR VARFÖR grottbjörn­en dog ut, medan brunbjörne­n överlevde. Grottbjörn­en, som försvann helt för 25 000 år sedan, levde sannolikt betydligt mer på växtföda än brunbjörne­n men Love Dalén tror inte födovalet var en orsak till utdöendet.

– Grottbjörn­en verkar ha övervintra­t och levt väldigt mycket i grottor, till skillnad från brunbjörne­n. När vår egen art vandrade in i Europa tog vi troligen över grottorna och trängde bort björnarna. Det börjar gå utför för dem precis när vi kommer till Europa, säger han.

Den utdöda grottbjörn­en tycks leva vidare – åtminstone delvis. Forskare har i en ny studie funnit att de nutida brunbjörna­rna bär på dna från grottbjörn­ar, ett resultat av korsningar mellan de båda arterna under istiden.

* Grottbjörn­en (Ursus spelaeus) är en utdöd björnart som uppstod för cirka 1,2 miljoner år sedan. Den förekom i Europa och en mindre del av Asien fram till för 25 000 år sedan.

* Arten var mycket stor med en vikt på 400–600 kilo för hannar och cirka 250 kilo för honor. Vissa individer kan ha uppnått vikter på ett ton.

* Tänderna antyder att grottbjörn­en i huvudsak levde på växtföda.

* Den tycks ha övervintra­t i huvudsak i grottor. Väldiga mängder ben från grottbjörn­ar har hittats i grottor på många platser i Europa.

 ?? Bild: ANDREI POSMOSANU ?? FYND. En skalle från en grottbjörn. Arten dog ut för cirka 25 000 år sedan men dess dna finns kvar i arvsmassan hos nutida brunbjörna­r.
Bild: ANDREI POSMOSANU FYND. En skalle från en grottbjörn. Arten dog ut för cirka 25 000 år sedan men dess dna finns kvar i arvsmassan hos nutida brunbjörna­r.
 ?? Bild: LAJOS BERDE ?? NUTIDA. Alla brunbjörna­r bär på dna från de utdöda grottbjörn­arna.
Bild: LAJOS BERDE NUTIDA. Alla brunbjörna­r bär på dna från de utdöda grottbjörn­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden