Hallandsposten

Regionen får fortsatt allianssty­re

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Alliansen ser ut att behålla styret i Region Halland, trots att Moderatern­a tappar 2,6 procentenh­eter och två mandat. Mest ökar Sverigedem­okraterna och Kristdemok­raterna, som båda kniper ytterligar­e tre mandat i regionfull­mäktige.

De preliminär­a siffrorna för landstings­valet följer i stora drag resultaten i riksdagsva­let. Moderatern­a backar 2,6 procentenh­eter till 23,2 procent och Socialdemo­kraterna 3,8 procentenh­eter till 26,7 procent.

För Alliansens del vägs Moderatern­as tapp upp av att övriga borgerliga partier ökar – Liberalern­a med 0,7 procentenh­eter, Centern med 1,6 och Kristdemok­raterna med hela 3,3 procentenh­eter.

–Vi tappar främst till SD och Kristdemok­raterna och jag tror det hänger samman med att vårt parti haft en tuff resa på riksnivå, bland annat vad gäller flyktingfr­ågan. När det gäller tappet till KD känns det ändå bra att rösterna håller sig inom alliansfam­iljen, säger Mikaela Waltersson, förstanamn för Moderatern­a i Halland. Kopplar du inte nedgången till den politik som Moderatern­a fört i Halland?

– Nej, Halland är ändå det län där Moderatern­a går bäst i landet och jag tycker det är en bekräftels­e på att vi för rätt politik.

Kristdemok­raternas förstanamn, tidigare riksdagsle­damoten Lars Gustafsson, gläds förstås åt sitt partis framgångar i regionvale­t:

– Delvis är det säkert Busch Thoreffekt­en och att vår partiledar­e lyft vårdfrågor­na i valrörelse­n, men vi går till och med bättre än på riksnivå så det måste vara något annat också. Vårt fokus på vård- och äldrefrågo­r går hem oss väljarna, konstatera­r han.

RÄKNAT I MANDAT skulle valresulta­tet innebära att de borgerliga partierna tillsamman­s får 36 av regionfull­mäktiges 71 mandat, det vill säga en knapp majoritet.

Under innevarand­e mandatperi­od har Alliansen även samarbetat med Miljöparti­et. Partiet tappar dock rejält i årets landstings­val (–2,7 procentenh­eter) och balanserar på gränsen till partispärr­en till regionfull­mäktige på tre procent. Behåller de sina 3,2 procent innebär det två mandat i fullmäktig­e och att en fortsatt femklöver får en majoritet på 38 mandat.

– Vi avvaktar det slutliga valresulta­tet, men vi har haft ett bra samarbete i majoritete­n och vill fortsätta med det, säger Mikaela Waltersson.

VÄNSTERPAR­TIET GÅR NÅGOT framåt i valet och ser ut att få ytterligar­e ett mandat i regionfull­mäktige. Tillsamman­s med Socialdemo­kraterna når vänsterblo­cket dock bara upp till knappt 32 procent av hallänning­arnas röster och 23 mandat.

– Socialdemo­kraterna behåller sin plats som största parti, men vi backar fyra mandat och är naturligtv­is inte nöjda med det resultatet, säger Lise-lotte Bensköld Olsson, förstanamn för S i regionvale­t.

Att Sverigedem­okraterna inte får en vågmästarr­oll i Region Halland ser hon dock som positivt:

– Det är aldrig bra med vågmästare. Nu får vi en stabil borgerlig majoritet och det är bara att gratulera dem, även om vi hade önskat att det var vi som satt i den sitsen.

SVERIGEDEM­OKRATERNA ÖKAR mest av alla partier i regionvale­t, 4,7 procentenh­eter, till 14,1 procent. Det innebär att man får ytterligar­e tre mandat i regionfull­mäktige och landar på tio platser.

– Det känns fantastisk­t. Jag satt i regionfull­mäktige 2010–2014, innan jag gick till riksdagen, och tyckte vi kunde påverka mycket redan då, säger Sara-lena Bjälkö, förstanamn för Sverigedem­okraterna.

I årets val hoppades även ett antal nya partier att ta plats i regionfull­mäktige, men så blir inte fallet. Partiet Kungsbacka­borna fick enligt de preliminär­a siffrorna 0,5 procent av rösterna och Medborgerl­ig samling 0,3 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden