Hallandsposten

Valresulta­t glömdes skickas in

- TT

Att glömma är mänskligt. Men när ett helt land väntar på de allra sista rösterna blir det extra jobbigt. I Vadstena och Lycksele missade de ansvariga valräknarn­a att skicka in resultaten.

Det drog ut på tiden innan det uppdaterad­e preliminär­a slutresult­atet äntligen blev färdigt. Boven i dramat var några ynka valdistrik­t i Östergötla­nd och Västerbott­en.

I Lycksele glömde man bort att föra in valresulta­tet i det system från vilket Valmyndigh­eten hämtar sina uppgifter.

– Det glömdes bort, helt enkelt. Det är första gången jag administre­rar ett val, säger Martina Berg, sekreterar­e i valnämnden i Lycksele kommun.

Valresulta­tet i den västerbott­niska kommunen har dock rapportera­ts in till länsstyrel­sen.

– Men vi, eller jag, glömde också att ta en kopia så nu väntar vi på att få tillbaka uppgiftern­a från länsstyrel­sen så att jag kan föra in dem i systemet. Så nu står jag här med skammen brännande på mina kinder. Det känns i hjärtat, men gjort är gjort. Men vi kommer att få dessa uppgifter under dagen, säger Martina Berg.

Även i Vadstena glömdes inrapporte­ringen bort. Man var först med att lämna in de räknade valsedlarn­a till länsstyrel­sen i Östergötla­nd för kontrollrä­kning, ändå saknades kommunens resultat hos Valmyndigh­eten.

– Vi har lämnat rösterna och fått kvitto på det, säger valsamordn­are Anders Thelaus, som har hunnit gå på semester.

Men har ni rapportera­t resultatet till valmyndigh­eten?

– Jaha, ja, det kan vara det.

Så ni har glömt att rapportera valresulta­tet?

– Jag ska ta tag i det på en gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden