Hallandsposten

Flera års väntan för att få äldrelägen­het

HALMSTAD: 1382 personer står nu i kö för en äldrelägen­het i Halmstad, bland dem en 93-årig kvinna som har väntat i tre år.

- YVONNE PERSSON yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84 Bild: JARI VÄLITALO jv@hallandspo­sten.se 010-471 51 63

Leif Malmbergs 93-åriga mamma både ser och hör illa, men är för frisk för att få plats på ett äldreboend­e. Sedan tre år står hon i stället i kö till en äldrelägen­het. Det gör även 1 381 andra. – Det är ett helt idiotiskt system. Mamma hinner fylla 110 innan hon får en lägenhet, säger Leif.

Mamman bor i dag i en vanlig hyreslägen­het på sjunde våningen på Nyhem. Utsikten är fantastisk, men hon berättar att hon tyvärr inte har någon glädje av den eftersom hon numera bara kan se konturer och att det är besvärligt att åka hiss.

– Att jag inte hör och ser gör mig osäker. Jag försöker ta mig ut ett par gånger om dagen, men i en äldrelägen­het hade jag kunnat få lite sällskap och kanske gå och lyssna på musik. Man blir väldigt anonym i ett så här stort hus, förklarar hon.

Leif Malmberg och hans två bröder gör sitt bästa för att hjälpa sin mamma, men är upprörda efter att ha läst en artikel i Hallandspo­sten. Där förklarar hemvårdsnä­mndens ordförande, Ann-charlotte Mankell (M) att hon tycker det är rätt att vårdbehove­t styr vilka som får plats på kommunens vårdboende­n och att den som bara känner sig ensam eller otrygg kan välja att flytta till en äldrelägen­het.

– Det låter ju jättebra, men vet hon inte hur köerna till äldrelägen­heterna ser ut? Det är rent ut sagt för jävligt att mamma inte kan få ett tryggt boende, säger Leif.

INFÖR VALET SA flera politiska partier, som Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet, Kristdemok­raterna, Trygghetsp­artiet och SPI, att de ville sänka ribban för äldre som vill komma till ett äldreboend­e, där det finns vårdperson­al dygnet runt. När det gäller kommunens äldrelägen­heter menar Leif Malmberg att problemet är det motsatta.

– Fullt friska seniorer flyttar in för att det är ett bekvämt boende, inte för att de har behov av den trygghet som finns där. Mamma har varit kokerska och vill gärna fortsätta att laga sin mat, så en äldrelägen­het passar henne bättre än ett vårdboende, säger Leif.

FÖR ATT STÄLLA sig i kön till en äldrelägen­het krävs i dag bara att man fyllt 75 år och uppger att man exempelvis känner oro. När en lägenhet blir ledig går den till den som stått längst i kön. Så kalllad biståndsbe­dömning togs bort av hemvårdsnä­mnden 2015, då det infördes krav på att alla biståndsbe­dömda boenden skulle ha nattbemann­ing.

Kön till äldrelägen­heterna sköts numera av kommunens kontaktcen­ter Halmstad direkt, där vägledaren Ulrika Hübner är väl medveten om de långa köerna:

– De som står i kö till de mer centrala lägenheter­na kan få vänta många år. Omsättning­en är ju inte så stor.

Hon upplever dock att de flesta visar stort tålamod:

– En del kan tycka att de själva har större behov än de som fått en lägenhet, men vi följer de regler som gäller. Man får vara hur frisk som helst och uppger någon att den känner oro så är det svårt att ifrågasätt­a.

 ??  ?? VILL FLYTTA. Leif Malmbergs 93-åriga mamma har i tre år köat för att få flytta till en äldrelägen­het, där hon kan få sällskap och delta i aktivitete­r. Den fina utsikten från lägenheten på Nyhem har hon
VILL FLYTTA. Leif Malmbergs 93-åriga mamma har i tre år köat för att få flytta till en äldrelägen­het, där hon kan få sällskap och delta i aktivitete­r. Den fina utsikten från lägenheten på Nyhem har hon
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden