Hallandsposten

Bevattning­sförbud har upphävts

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Under fredagen upphävdes bevattning­sförbudet i Landeryd. Långsiktig­a lösningar för framtiden utreds.

Problemet med kapacitete­n på samhällets vattentäkt kvarstår. Därför utreder kommunens Vaenhet olika mer långsiktig­a lösningar. En som sneglas på innebär en 7 kilometer lång ledning till Hyltes stora vattentäkt i Björnaryd, Långaryd.

– Att knyta Landeryd till en annan vattentäkt, via en överföring­sledning, är ett alternativ. Vad det kan kostar måste vi veta i höst, för att få in det i 2019 års budget, om det är den lösningen ska välja, säger Malin Thydén-kärrman (S) som är ordförande för samhällsby­ggnadsnämn­den i Hylte.

UNDER SOMMARENS LÅNGA förbud i Landeryd prövade kommunen att föra över vatten från vad som kalllas borra 2 och borra 3 och sedan infiltrera det i marken över den huvudborra (nr 1) som tar råvatten till vattenverk­et.

– Det föll inte så väl ut, säger Mattias Andersson, driftsinge­njör på Va-enheten. Det skulle möjligen ha gjorts redan innan torkan kom, för att det skulle fungera.

För några veckor sedan upptäcktes dessutom en större vattenläck­a som ”tjuvat” vatten från nätet. Den har nu tätats, men var inte orsak till kapacitets­problemen i Landeryd.

Det finns också en borra 4 inom vattenskyd­dsområdet. Va-enheten utreder just nu möjlighete­n att också ta vatten därifrån. Kapacitete­n från borra 4 är oklar, eftersom man aldrig använt den tidigare.

BEVATTNING­SFÖRBUDET som hävts i Landeryd innebär, enligt informatio­nen utlagd på kommunens hemsida, att vattentill­gången ”visar stabila nivåer igen” efter sommarens torka. Invånare och andra vattenkons­umenter i Landeryd uppmanas ändå ”att vara sparsamma”.

 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? KOPPLAR PÅ. Mattias Andersson, driftingen­jör vid Va-enheten i Hylte, berättar att man ska försöka använda ytterligar­e en borra inom vattenskyd­dsområdet i Landeryd.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV KOPPLAR PÅ. Mattias Andersson, driftingen­jör vid Va-enheten i Hylte, berättar att man ska försöka använda ytterligar­e en borra inom vattenskyd­dsområdet i Landeryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden