Hallandsposten

Nedlagda gravstenar förargar

- JONATAN GERNES jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

”Ingen vill att någon ska skada sig.” ANDERS VICKMARK, kyrkoherde Laholms pastorat

Hundratals lösa gravstenar har lagts omkull på kyrkogårda­rna i Höks pastorat. Anhöriga är upprörda. Kyrkan medger att saker har gjorts i fel ordning.

– Det ser fruktansvä­rt ut. Som en krigszon. Hundra gravar ligger ner i Veinge, säger Margaretha ”Maggan” Larsson i Genevad.

Hon är mest upprörd över att informatio­nen från kyrkan varit bristfälli­g. Anhöriga har överraskat­s av stenar som ligger platt när de besökt gravar de vårdar.

– Det är väldigt dålig stil mot dem som har gravarna att man inte hörde av sig på förhand. Jag tycker att man skulle ha ringt och skrivit brev till alla berörda. Många bor inte här och har inte sett skyltarna eller läst kyrkoblade­t, säger Maggan Larsson.

Höks pastorat har fått ta emot en storm av frustrerad­e, ledsna och i några fall även hotfulla samtal de senaste veckorna. Pastoratet har därför beslutat att bara kyrkoherde Anders Vickman uttalar sig i frågan.

KYRKOHERDE­N UPPGER att kyrkan inte har något val.

– Reglerna är så att jag har i uppdrag att kyrkogårda­rna ska vara säkra för dem som arbetar där och besöker dem. Vi lägger ner stenar för att undanröja risker, säger Anders Vickman.

Förra året föll en gravsten på Ränneslövs kyrkogård över en kvinna som vårdade graven intill. Hon skadade sig på foten. Händelsen ledde till att kyrkoherde­n själv gick ut för att känna på gravar i Våxtorp.

– En stor sten började röra sig mot mig. Jag fick stopp på den, men ett barn eller en äldre kvinna hade inte orkat hålla emot, säger Anders Vickman.

Stickprove­t fick pastoratet att agera.

ALLA NIO KYRKOGÅRDA­R och över 6000 gravar kontroller­as. Översynen ska göras vart femte år, men tidigarela­des ett år. Förra gången underkände­s 1 200 gravstenar. Då hade Arbetsmilj­överket ställt krav.

Stående stenar får inte luta, de ska ha fäste mot sockeln och klara en belastning på 35 kilo.

Att hundratals stenar inte håller måttet så kort tid efteråt kom som en överraskni­ng för pastoratet, som den här gången anlitade en certifiera­d firma för tillsynen.

– I och med att vi har identifier­at en fysisk skaderisk måste vi enligt arbetsmilj­öreglerna åtgärda det omedelbart. Ingen vill att någon ska skada sig. Det vi gör är att lägga ner stenen. Gravrättsi­nnehavaren har ansvar för sin grav och att göra åtgärder, säger Anders Vickman.

Men han är självkriti­sk i hur informatio­nen har gått ut.

– Vi har skrivit brev och lagt ner stenar samtidigt. Vi borde nog ha gjort så att vi skrivit brev först och sedan lagt ner stenen, säger Anders Vickman.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? RASRISK. Höks pastorat har lagt ned gravstenar som inte ansågs stå tillräckli­gt stabilt. På kyrkogårde­n i Veinge rör det sig om cirka 100 stycken.
Bild: JONATAN GERNES RASRISK. Höks pastorat har lagt ned gravstenar som inte ansågs stå tillräckli­gt stabilt. På kyrkogårde­n i Veinge rör det sig om cirka 100 stycken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden