Hallandsposten

Läsning på schemat ska ge bättre resultat

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

För lite läsning ger för dålig läsförståe­lse. Ett faktum Sturegymna­siet vill ändra på. Idag var det kickoff för deras satsning på schemalagd läsning flera gånger i veckan.

– Det är väl bra, man får bättre läsförståe­lse och så där, säger Rebecca Engman som går i trean på Hotell- och turismprog­rammet.

– Ordförråde­t har blivit bättre och man märker att det går snabbare att lösa uppgiftern­a i skolan, säger Matilda Poulsen som går samma program.

ATT DE REDAN vet beror på att just hotell- och turismprog­rammet tjuvstarta­t. Eleverna har läst en liten stund varje dag under hela sin gymnasieti­d. Bakgrunden är att lärare, biblioteka­rier och andra vuxna på skolan under en period märkt att elevernas läsförståe­lse blivit allt sämre. En utveckling man ville vända. Och lite läsning ofta blev deras lösning. Från och med i år kommer det därför att stå läsning på schemat minst ett par gånger i veckan för alla elever som börjar ettan på Sturegymna­siet.

I GÅR VAR det kickoff för satsningen. Alla ettor på skolan fick möta författare­n Johan Unenge, de fick plocka med varsin bok hem och sist men inte minst så fick de träffa många vana läsare som tipsade om sina favoriter.

– Vi ville starta allt det här på ett positivt sätt, säger Ingegärd Brandt, biblioteka­rie på skolan.

EN AV DE som delade med sig av sin läsresa var Teodor Ek, själv elev som gillar att läsa. Han berättade att han nästan alltid läst och han berättade om sina favoriter. Men trots att han också sade att han ibland väljer film före bok så hade han ett alldeles självklart svar på frågan om vad läsningen ger honom.

– Vad ger den inte? säger Teodor Ek.

 ?? Bild: HANNA SJÖBERG ?? BOKHYLLAN. Läraren Susanne Olsson är med när eleverna Rebecca Engman, Terese Lindberg och Matilda Poulsen väljer böcker.
Bild: HANNA SJÖBERG BOKHYLLAN. Läraren Susanne Olsson är med när eleverna Rebecca Engman, Terese Lindberg och Matilda Poulsen väljer böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden