Hallandsposten

Olika syn på hur bristen ska lösas

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Både Moderatern­a och Socialdemo­kraterna anser att det behövs fler bostäder för äldre, men prioritera­r olika när gäller typ av boende.

– Vi och Socialdemo­kraterna har olika syn på detta, konstatera­r Ann-charlotte Mankell (M), hemvårdsnä­mndens ordförande. De vill främst bygga fler äldreboend­en på de mindre orterna, men det är ju inte det som efterfråga­s. Vi vill istället ha fler äldrelägen­heter och det är också på gång.

Hon exemplifie­rar med att det under året tillkommit sex nya lägenheter i Getinge, som dessutom är extra teknikutru­stade, och att planläggni­ng pågår för att bygga lägenheter i Eldsberga. Som nästa steg ser hon att göra om det tidigare äldreboend­et Patrikshil­l till äldrelägen­heter.

DÄREMOT VILL HON inte återinföra en behovspröv­ning för att få äldrelägen­het, eftersom det då krävs nattbemann­ing.

– Är man så dålig att man inte klarar sig själv, så får man plats på ett äldreboend­e. Vi har till och med lediga platser på en del av dem.

Rose-marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnä­mnden, tycker istället att det blivit för mycket fokus på äldrelägen­heter och vill att Patrikshil­l återuppstå­r som ett kombinerat äldreboend­e och korttidsbo­ende.

– Äldrelägen­heter löser inte problemen för de som har behov av service dygnet runt, och de kommer att bli allt fler. Det är viktigt att bygga lägenheter också, men det är inte hemvårdsnä­mndens ansvar, utan det kan andra aktörer göra.

ATT KÖERNA TILL äldrelägen­heterna är så långa tror hon delvis förklaras av att man får sätta upp sig på tre olika boenden:

– Det behöver alltså inte vara 1 382 individer som står i kön. Vi är inte främmande för att se över åldersgrän­sen för olika boendealte­rnativ, men man får inte glömma att en 70-åring kan vara i sämre skick än en 90-åring.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? INGEN BRIST. Ann-charlotte Mankell (M) menar att Halmstad inte har brist på äldreboend­eplatser, men däremot äldrelägen­heter och vill därför lägga fokus där.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV INGEN BRIST. Ann-charlotte Mankell (M) menar att Halmstad inte har brist på äldreboend­eplatser, men däremot äldrelägen­heter och vill därför lägga fokus där.
 ??  ?? ÖKANDE BEHOV. Rose-marie Henriksson (S) spår att behoven av äldreboend­en kommer att öka snabbt och vill att andra aktörer än kommunen satsar på äldrelägen­heter.
ÖKANDE BEHOV. Rose-marie Henriksson (S) spår att behoven av äldreboend­en kommer att öka snabbt och vill att andra aktörer än kommunen satsar på äldrelägen­heter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden