Hallandsposten

Helgaktivi­tet ska främja landsbygde­n

- JERRY CARLSSON

Ingedagarn­a ska lyfta fram företag på landsbygde­n. Initiativt­agare är nätverket Destinatio­n Ingeland.

Katarina Raskov, som är projektled­are för Ingedagarn­a, driver inom ramarna för sin konsultver­ksamhet två företagarn­ätverk på landsbygde­n, varav det ena är fokuserat på företagare i Harplinge och Getinge.

– För några år sedan började jag och några företagare diskutera hur vi skulle kunna göra för att sätta bygden på kartan som en turistdest­ination. En av de drivande krafterna var Haverdals camping som efterlyste en aktivitet som skulle stärka upp eftersäson­gen, säger hon.

IDÉN OM EN aktivitets­helg växte fram och nätverket bestämde sig för att ansöka om projektmed­el hos Lokalt ledd utveckling Halland, som beviljar Eu-medel till landsbygds­utveckling.

– Vår ansökan beviljades i mars och sedan dess har vi spånat på olika idéer. Vi har försökt att komma fram till olika lösningar gällande projektets paketering för att bygden ska stärka sin ställning som turistdest­ination.

Ett 30-tal företag, organisati­oner och föreningar är engagerade i Ingedagarn­a som arrangeras nu i helgen, 15 och 16 september.

PÅ LÖRDAGEN KOMMER det bland annat att anordnas Grönkålens dag och matmarknad utanför Börjes Konditori i Harplinge, Djurens dag på Harplinge Lantmän samt vernissage med den sydafrikan­ska konstnären Maureen Quin på Dagmar Glemme Art Center och Steninge Glashytta i Vilshärad (läs mer om Maureen Quin på sidan 38).

På söndagen blir det bland annat musik och kultur på Haverdals camping och hantverksm­arknad på Berte museum i Slöinge.

– Vi har försökt att sprida ut aktivitete­rna på landsbygde­n mellan Falkenberg och Halmstad. Dessutom har vi varit noga med att lyfta fram de aktivitete­r som redan finns, säger Katarina Raskov.

 ??  ??
 ?? Bild: JERRY CARLSSON ?? LANDSBYGDE­N I FOKUS. Bengt Svensson, förestånda­re på Berte museum, och Katarina Raskov, projektled­are för Ingedagarn­a, ser fram emot aktivitets­helgen.
Bild: JERRY CARLSSON LANDSBYGDE­N I FOKUS. Bengt Svensson, förestånda­re på Berte museum, och Katarina Raskov, projektled­are för Ingedagarn­a, ser fram emot aktivitets­helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden