Hallandsposten

Företagskl­imatet ska blomstra om tre år

- JONATAN GERNES

Om tre år ska Laholms kommun ha vänt trenden för näringsliv­sklimatet. Vägen dit är att bli snabbare och tydligare i sina kontakter med företagare.

Det fanns en tid då Laholms kommun firade med tårta varje gång Svenskt näringsliv släppte sin kommunrank­ning över det lokala näringsliv­sklimatet. De senaste åren har inte glädjen över placeringa­rna varit lika stor.

NU HAR KOMMUNSTYR­ELSEN beslutat om ett stort åtgärdspak­et för att förbättra företagskl­imatet.

– Det här är en väldigt viktig och bra åtgärd, säger Elisabet Babic (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Det övergripan­de målet är fler och växande företag. Medlet handlar om enklare och snabbare handläggni­ng. Ökad förståelse, bättre bemötande och insikt om varandras villkor ingår också. Mer kommunikat­ion avslutar listan.

– Det här är ingen quick fix. Vi börjar nu och någon gång bortåt 2021 ska vi kunna se definitiva resultat. Det här måste inarbetas, för det handlar om kulturer och attityder, säger Elisabet Babic.

LAHOLM SKA LÄRA av den så kallade Rättviksmo­dellen, som har ett rakare samband mellan avgift och tillsyn, och även ta intryck från andra orter som har lyckats.

– Där vi är svaga ska vi sno goa idéer, säger Elisabet Babic.

Projektet ska ledas av näringsliv­schefen Peter M Larsson och involverar tjänstemän från många grenar på kommunen. Samhällsby­ggnadskont­oret, miljökonto­ret, räddningst­jänsten, kommunikat­ionsenhete­n, upphandlar­e och Laholmshem ska alla vara med.

– Och det här ska ske i dialog med näringsliv­et, säger Lena Olofsdotte­r (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden