Hallandsposten

Siljings ”objekt” fyller Stadshusga­lleriet

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Stål och ståltråd bildar grunden för konstnären Stina Siljings... skulpturer? Nja, själv kallar hon dem helst för ”objekt”.

För drygt ett år sedan invigdes Stina Siljings utsmycknin­g av Veingeskol­ans elevhall. Nu är hon tillbaka i Laholm för att visa andra typer av alster på Stadshusga­lleriet.

DET HON HAR med sig från sin ateljé i Kalmar är dels runda skivor i stål, där rost och färg går i skön förening. Och dels hennes speciella verk där ståltråd bildar stommen för de ”vindlingar” som också givit namn åt utställnin­gen.

– Jag har alltid målat, men hade länge letat efter ett sätt att uttrycka mig tredimensi­onellt. Som konstnär har man mycket ståltråd hemma och jag började knåpa med den och fick fram en form, berättar hon.

SEDAN DESS HAR hon inte kunnat sluta att göra variatione­r på sin originalid­é.

– De består av ståltråd, latex och pigment. Det blir ett slags skulpturer, men jag kallar dem för objekt, säger Stina Siljing.

Stålskivor­na är också de en form av icke-föreställa­nde konst.

– Jag har alltid varit intressera­d av fossiler, alger och sådant som går ner på cellnivå. De är runda, så som om man tittar på något i mikroskop, säger hon.

För att få fram uttrycket låter hon stålet leva ett eget liv genom en välkänd kemisk process.

– JAG ÄLSKAR rost! Den finns i många olika nyanser och lägger sig ofta där jag inte planerat.

Utställnin­gen har vernissage i dag, lördag, och finns sedan kvar på Stadshusga­lleriet fram till den 20 oktober.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? VINDLANDE KONST. Stadshusga­lleriet satsar på konstnärer som tidigare gjort offentliga utsmycknin­gar i Laholm. Just nu är Stina Siljing aktuell med ”Vindlingar”.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N VINDLANDE KONST. Stadshusga­lleriet satsar på konstnärer som tidigare gjort offentliga utsmycknin­gar i Laholm. Just nu är Stina Siljing aktuell med ”Vindlingar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden