Hallandsposten

Hälften av nyanlända röstade

- LENNART HILDINGSSO­N

Valdeltaga­nde inom invandrarg­ruppen i Hylte – i söndagens kommunval – tycks ha varit omkring 50 procent.

VAL 2018

Jämfört med genomsnitt­et i Sverige i valet 2014, som var 34,4 procent, är nivån i Hylte påfallande hög. Valdeltaga­ndet bland utländska medborgare i Sverige – de som får lov att delta i kommunala val – har annars stadigt gått ned sedan 1970-talet.

Den ovetenskap­liga skattninge­n av valdeltaga­ndet i kommunvale­t i Hylte, har HP fått fram genom att efter onsdagsräk­ningen gå igenom röstlängde­rna från tre av Hyltes nio valdistrik­t. I dessa kan de utländska medborgarn­a urskiljas genom markeringe­n att de inte ska lämna röst i riksdagsva­let. Resultatet blev:

Landeryd-långaryd:

Torup: 51,5 procent

Staffansbo: 56,4 procent Urvalet är ett tvärsnitt av kommunen såväl geografisk­t som valkretsar­nas storlek. Torup är den större av de tre och här bor 103 utländska medborgare med rösträtt i kommunvale­t. 53 av dem gick till vallokalen och röstade.

– Jag har också fått en känsla av att valdeltaga­ndet bland invandrarn­a i Hylte har varit högre än förra valet, säger Ibrahim Baalbaki, integratio­nskoordina­tor i Hylte. 50,0 procent

EN FÖRKLARING KAN förstås vara att kommunen anställde valinforma­törer, med uppdrag att allmänt försöka höja valdeltaga­ndet, och som också vände sig specifikt till invandrarg­rupper. Men Ibrahim Baalbaki tror att partiernas engagemang har spelat en större roll.

– Så gott som alla partier i Hylte har fått med åtminstone en invandrare på valsedeln. Dessa har i sin tur gjort ett stort arbete för att få sina kompisar och andra att rösta.

Partierna har också, påpekar Baalbaki, haft en valdebatt riktad mot nyanlända och sökt höja valdeltaga­ndet genom dörrknackn­ing.

– Valinforma­törerna har varit ute och informerat, men det behövs också utöver det ett engagemang inom partierna.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? SETT ÖKNINGEN. Ibrahim Baalbaki hävdar att partiernas valarbete i Hylte drivit upp röstandet bland de invandrare som fått lov att vara med i kommunvale­t.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV SETT ÖKNINGEN. Ibrahim Baalbaki hävdar att partiernas valarbete i Hylte drivit upp röstandet bland de invandrare som fått lov att vara med i kommunvale­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden