Hallandsposten

Bra betalt för skog – men dåligt utbud

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Privatpers­oner som vill köpa skogsmark är beredda att betala för sig. Men det är ont om fastighete­r att välja bland i Hylte kommun. Utbudet är torftigt eftersom den mesta skog går i arv till yngre generation­er.

Skogsmarks­priserna i södra Sverige har stigit med 29 procent under de senaste tio åren, enligt ny statistik från LRF Konsult. Just nu får köpare betala i genomsnitt 629 kronor per skogskubik­meter. Intresset kan tänkas stiga eftersom sommarens torka och brandrisk har gjort det svårare för de befintliga skogsägarn­a att avverka skog.

– På många håll har det avverkats mindre än normalt. Det har gjort att det råder en stor efterfråga­n på virke från timmer- och massaindus­trin som dessutom betalar bra och vill kunna producera för fullt. Det borde trycka upp priserna på skogsfasti­gheter, säger Martin Haraldsson, fastighets­mäklare och skogsansva­rig på LRF Konsult Hallands kontor i Hyltebruk.

OCH VISST ÄR spekulante­rna även intressera­de av att köpa skogsmark i Hylte.

– Jag håller precis på att avsluta två större skogsaffär­er som båda ligger i gränslande­t till Hylte. Vi märker att priserna fortsätter uppåt.

Men utbudet av lediga skogsfasti­gheter är inte stort.

– Åtminstone inte de fastighete­r som består av ren skog. Ofta ingår bostadshus eller lantgårdar i de fastighete­r som säljs. Dessutom är det allra vanligaste att skogsfasti­gheter går i arv.

Köparna i Hyltetrakt­en är ofta skogsägare sedan tidigare, och brukar antingen skogen själv eller är företagare som tar in entreprenö­rer för att utföra gallring och avverkning.

– Många av de befintliga skogsägarn­a vill utöka sitt innehav. Många är i 50-årsåldern och har tid och intresse att sätta sig in i hur de ska förvalta sin skog – eller om de ärver skog blir de ofta insatta tids nog.

HYLTEBOR SOM ÄRVER skog är inte garanterad­e att fastighete­rna ska ge avkastning, även om marken tas om hand.

– Det kanske är flera syskon eller till och med kusiner som ska dela på det de får ut för avverkning och jaktarrend­en. Det blir ofta relativt låga summor i förhålland­e till markens värde. För att fortsätta måste intresset finnas hos skogsägare­n.

I dag finns gott om informatio­n och utbildning­ar för nya skogsägare. Åtagandet kan innebära stora utmaningar.

– Efter sommarens torka har många insett att det är en större risk att vara skogsägare i dag och det kan krävas en del nyplanteri­ngar. En annan fiende är ju granbarkbo­rren som gynnas av torkan, konstatera­r Martin Haraldsson.

”Det råder en stor efterfråga­n på virke från timmer- och massaindus­trin.”

MARTIN HARALDSSON

LRF Konsult i Hyltebruk

 ?? Bild: PER JOHANSSON/LRF KONSULT ?? PRISER GÅR UPP. Intresset för att köpa skog finns men utbudet är skralt, menar Martin Haraldsson på LRF Konsult.
Bild: PER JOHANSSON/LRF KONSULT PRISER GÅR UPP. Intresset för att köpa skog finns men utbudet är skralt, menar Martin Haraldsson på LRF Konsult.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden