Hallandsposten

Äcke av tidszoner”

- WIKTOR NUMMELIN/TT OLA WESTERBERG/TT

tidszoner. Den som reser genom flera länder skulle kunna behöva ställa om klockan fram och tillbaka.

Ju fler som väljer samma tid, desto bättre, anser infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S).

– Utgångspun­kten måste vara att medlemssta­terna diskuterar gemensamt hur införandet i så fall kan ske. Jag tror att ingen vill se ett Europa med väldigt stora tidsvariat­ioner, säger han.

Handel och rörlighet måste underlätta­s, anser infrastruk­turministe­rn. Han är också angelägen om en bred uppslutnin­g i Sveriges riksdag bakom en svensk position lagom till att frågan ska behandlas av medlemslän­dernas ministrar i december. De 28 Eu-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner, jämfört med den så kallade koordinera­de universalt­iden (UTC): * Västeurope­isk tid, även känd som Greenwich Mean Time (UTC+0): Irland, Portugal och Storbritan­nien. * Centraleur­opeisk tid (UTC+1): Belgien, Danmark, Frankrike, Italien, Kroatien, Luxemburg, Malta, Nederlände­rna, Polen, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. * Österurope­isk tid (UTC+2): Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Grekland, Lettland, Litauen och Rumänien.

Frågan ska också behandlas i Euparlamen­tet.

– Vilket vägval man gör mellan sommar- och vintertid behöver nog diskuteras ordentligt både inom och mellan medlemssta­terna, säger Eneroth, som frågar sig om man blir klar med det redan till nästa år.

BRANSCHORG­ANISATIONE­N Sveriges åkeriföret­ag har inte tagit ställning till förslaget, men dess juridiske sakkunnige John Woxström anser att det väcker flera frågor om enskilda länder byter tidszon.

– Om varje land får bestämma skulle det bli komplicera­t, säger han, och ger som exempel om det var olika tidszoner i Skåne och Danmark.

Olika tidszoner skulle också kunna krångla till det för de färdskriva­re som finns i åkeriernas bilar, anser Woxström.

Han påpekar också att utan sommartid blir det mer mörkerkörn­ing på vägarna på sommarkväl­larna, vilket är en trafiksäke­rhetsrisk.

FÖR ATT INTE skapa onödig oreda krävs att varje land bestämmer sig minst sex månader i förväg – det vill säga senast i slutet av april 2019, om tidtabelle­n håller – vilken tid man tänker ha. Samma regel ska sedan gälla även framöver: om något land ångrar sig eller vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.

 ?? Bild: ERIK JOHANSEN/LISE ÅSERUD/JESSICA GOW/TT ?? är det då sommartid eller vintertid som ska behållas? Eu-länderna är inte överens.
Bild: ERIK JOHANSEN/LISE ÅSERUD/JESSICA GOW/TT är det då sommartid eller vintertid som ska behållas? Eu-länderna är inte överens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden