Hallandsposten

Tre år har snart gått – ännu inget svar på vår motion

-

POLITIK. Den 3 november 2015 lämnade vi in en motion till kommunfull­mäktige i Halmstads kommun, motion om avveckling av Lag om valfrihet (Lov) i Halmstads kommun.

LAGEN OM VALFRIHET innebär fri etablering­srätt för alla företag som lever upp till de, av kommunen, ställda kvalitetsk­raven inom omsorgsomr­ådet. Sedan får företagen skattemede­l från kommunen, för omsorgen, baserat på hur många ”kunder” de lyckas locka till sig.

FÖR KOMMUNERNA ÄR det helt frivilligt att införa valfrihets­system och inte många kommuner har nappat på idén. Den borgerliga ledningen i Halmstad kommun införde Lov 2012 och gav på det sättet frivilligt bort kontroll och insyn, eller som det ofta står i dokumenten: ”Kommunen råder därmed inte över antalet nya lägenheter inom särskilda boenden för äldre som byggs, men har det övergripan­de ansvaret för att tillräckli­gt antal lägenheter finns.”

Lov-boendena finns på Nissastran­d, 239 lägenheter, endast 2 aktörer. Inget Lov-boende har byggts utanför stadens centrum.

Målsättnin­gen med privatiser­ingarna av svensk välfärd ”är politisk, snarare än ekonomisk”. Man är från borgerligt håll medveten om att det blir dyrare.

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet ville med denna motion ta tillbaka beslutsrät­ten och inflytande­t över äldreomsor­gen. I stället för Lov:en vill vi satsa på verklig valfrihet, att på ålderns höst ha rätt att välja var i kommunen man vill bo när man behöver tillsyn.

NÅGOT SVAR PÅ motionen har vi fortfarand­e inte fått, nästan tre år senare.

Rose-marie Edlund (S) kommunråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden