Hallandsposten

Mot fyren i sällskap med Virginia Woolf

Att följa i en författare­s fotspår blir allt vanligare och här har vår skribent Elisabeth Skog rest till St Ives i Cornwall för att ta sig ut mot fyren i sällskap med Virginia Woolf. Det blev en resa bland spänstiga formulerin­gar, vackra vyer och trivsamm

-

En av mina absoluta favoritböc­ker är Virginia Woolfs Mot fyren. En roman man kan återkomma till och läsa igen, hitta nya formulerin­gar i och infallsvin­klar på. Den yttre handlingen är berättelse­n om den stora familjen Ramsay och deras gäster i sommarhuse­t. Året är 1910. En utflykt till fyren planeras och ställs in. Denna fyr är närvarande genom sitt återkomman­de ljussken och samtidigt både avlägsen och oåtkomlig. Persongall­eriet är väl utmejslat och fängslande men det är egentligen författare­ns sätt att skriva som får mina sinnen att fröjdas. Det är både oväntat, böljande, spänstigt och modernt. Beskrivnin­gar, reflektion­er och repliker flödar fritt och det är bara att följa med på färden med sinnena öppna och skärpta.

BOKENS EPICENTRUM ÄR Mrs Ramsay – insiktsful­l, klok och levande. På många sätt motsatsen till Mr Ramsay som är professor och far till alla barnen, han å sin sida är hård, osympatisk, elak och egocentris­k. Han väcker våldsamma känslor av avsky, inte minst hos sonen James. Det är James som med sitt värkande gossehjärt­a längtar till fyren och det är fadern som släcker denna dröm. Fadern stod framför honom ”tunn som en kniv, smal som dess egg, med sitt ironiska småleende som inte bara kom av nöjet att göra sonen besviken och hustrun löjlig...”.

Just gestaltnin­gen av mellanmäns­kliga förehavand­en, personers storhet, fall, ömklighet och list gör Virginia Woolf till en odödlig mästare.

Romanen utspelar sig på den skotska ön Skye men det är känt att författare­n hämtade inspiratio­n till boken från sina många barndomsso­mrar i St Ives i Cornwall.

Dit begav jag mig nyligen tillsamman­s med en dotter, både hon och jag fängslade av boken och nyfikna på platsen.

DEN RIKTIGA RESAN började på Paddington station i London. Vi vinkade adjö till den klassiska barnboksbj­örnen och slog oss ner i den komfortabl­a kupén. Japp, vi åkte första klass. En otippad utsvävning måhända, och för att i någon mån kompensera utgiften plockade vi duktigt från vagnen som passerade oss med jämna intervalle­r: sandwichar, kakor, frukt, kaffe, te (of course) mineralvat­ten, juice, med mera.

Resan tog sex timmar och vi njöt av Boken (se bild intill), välfungera­nde wifi, några trevliga hundar, landskapet och de städer och byar som vi passerade. Det mest spektakulä­ra var åsynen av Westbury White Horse. En av Englands vita hästar, många meter stora syns de på flera mils avstånd. De är framskrapa­de ur den kalkrika marken och symboliser­ar ofta någon krigisk bedrift. Just vår häst är från 1700-talet (se bild intill).

Den långa resan kröntes framåt kvällen med ett tågbyte från den stora linjen trafikerad av Great Western Railway till The St Ives Bay Line, en smalspårig linje utmed kusten. Just denna sträcka ofta framröstad som en av de vackraste tågresorna i Europa, med all rätt!

ST IVES HAR ungefär 10 000 invånare, många fler under semesterve­ckorna. Det böljande gröna landskapet och inte minst havet med de tidvattens­tyrda skiftninga­rna lockar både inhemska och andra turister. Dock var vi nog ganska ensamma om syftet att leta upp Virginia Woolfs sommarstäl­le. Huset heter Talland House och vi hittade fram till det efter visst besvär. Först frågade vi en ung man som kill-gissade (pillade på mobilen och gjorde svepande gester) och sedan en tant i min ålder som visste besked. Huset är sedan flera år både delvis ombyggt och omgjort till lägenheter. Vi hittade ingen hyresgäst att prata med eller fråga om lov att kliva på. Vi stannade dock kvar invid den prunkande trädgården och fotade, lite upphetsade inför den vördnadsbj­udande insikten: ”Tänk ändå, här har Virginia Woolf bott”.

Talland House ligger på en höjd några kvarter utanför St Ives centrum, från framsidan av huset och säkert från de flesta av rummen har man utsikt mot havet och i blickfånge­t fyren på sin tudelade klippa.

”Året är 1910. En utflykt till fyren planeras och ställs in. Denna fyr är närvarande genom sitt återkomman­de ljussken och samtidigt både avlägsen och oåtkomlig.”

 ??  ?? FYREN GODREVY LIGHTHOUSE. Närmare än så här kom vi inte - denna gång...
FYREN GODREVY LIGHTHOUSE. Närmare än så här kom vi inte - denna gång...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden