Hallandsposten

”The Hunt” till Halmstad

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Hon har samarbetat med Nelson Mandela under hans skulpturpr­ojekt ”Mandela and child 2002”, hon har skapat en staty föreställa­nde Olof Palme för South Africa Heritage Monument i Groenklof, Sydafrika. Nu ställer hon ut för allra sista gången i Europa – och det gör hon med start i dag på Dagmar Glemme Art Center i Vilshärad.

Maureen Quin är 84 år och är från Sydafrika, och trots hennes ålder är det en pigg och ödmjuk dam HP möter. Hon packar upp det sista inför den kommande utställnin­gen.

– Just nu förbereder vi och ingen annan än Maureen själv får ta bort skyddet från skulpturer­na, säger Dagmar Glemme med ett leende.

”THE HUNT”, SOM utställnin­gen heter, är en serie med 14 olika bronsskulp­turer. Maureen tillverkad­e dessa under åtta års tid, mellan 1991 och 1999.

Hon förklarar att hon inte vill berätta vad betraktare­n ska se eller känna när man tittar på hennes verk, utan det är upp till var och en.

– Men jag har försökt att ge uttryck för den skräck som jag känner för människans omänskligh­et gentemot sin medmännisk­a, förknippad med förstörels­en av vår miljö, säger Maureen Quin.

Verken kostar allt från 300000 till 500 000.

– Jag ser det här som en visningsut­ställning, och det är en ära för mig att ha Maureen och hennes skulpturer här. De är otroliga, säger Dagmar.

DET ÄR ANDRA gången Maureen ställer ut i Sverige, och senast var också hos Dagmar Glemme, men då i Helsingbor­g. Och under ett och ett halvt års tid har skulptören ställt ut över hela Europa – och nu är det dags för den sista.

– Det känns sorligt att det går mot ett slut, men jag är glad att vara här hos Dagmar, och att hon gillar det jag gör, säger Maureen och Dagmar tar vid:

– Jag har en bekant som bor i Sydafrika, och hon känner Maureen. Det var så vi kom i kontakt med varandra – och det är jag väldigt glad över.

Vernissage­n invigs av Viveca Bosson, från Mjellby konstmuseu­m, till musik av kören C.A.T. Under invigninge­n finns även Maureen Quin på plats.

Utställnin­gen pågår fram till den 8 oktober.

 ?? Bild: SARA ÖSTER ?? SYDAFRIKA TILL VILSHÄRAD. Maureen Quin står intill skulpturen ”Hunted”.
Bild: SARA ÖSTER SYDAFRIKA TILL VILSHÄRAD. Maureen Quin står intill skulpturen ”Hunted”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden