Hallandsposten

Nej tack till fler grisar

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Flera grannar har anlitat en advokat, och överklagar Nya Skottorps gris tillstånd att utöka sin verksamhet.

Flera grannar till Nya Skottorps gris har anlitat en advokat och överklagat företagets tillstånd att utöka. – En utökning skulle vara katastrofa­l, säger advokat Madeleine Lilliehöök.

Företaget Nya Skottorps gris fick i somras tillstånd av länsstyrel­sen att utöka verksamhet­en till 2 000 platser för suggor, och 10 800 platser för slaktsvin.

– Det innebär att det blir en av de största svinproduk­tionsanläg­gningarna i Sverige, och jämförbart med en storskalig industriel­l verksamhet, säger Madeleine Lilliehöök som är specialist i miljörätt, vattenrätt och fastighets­rätt.

Madeleine Lilliehöök företräder flera av de närmast berörda fastighets­ägarna.

– Ursprungli­gen är det ett hundratal personer som är emot planerna, säger hon.

Protestern­a handlar bland annat om transporte­r och lagring av betydligt större gödselmäng­der än dagens 10 400 kubikmeter.

– Vi pratar om nära 47 000 kubikmeter flytgödsel och rötrester. Det är redan i dag problem kring detta, då transporte­rna går på en smal grusväg. För att kunna mötas används ett par av mina klienters gårdsplan, säger Madeleine Lilliehöök och fortsätter:

– SAMMA PERSONER har dessutom tvingats stänga sin uteserveri­ng, då problemen med luktstörni­ngar, buller och damm blev för stora. Utökar Nya Skottorp så kanske de får stänga hela sin verksamhet. Det är långt över vad som är skäligt att tåla.

Lukten är också ett stort problem för en annan av grannarna, som hyr ut 14 lägenheter på sin fastighet, och för en fastighet som ligger endast 300 meter från den plats där den nya anläggning­en planeras.

Madeleine Lilliehöök slår också ner på att anläggning­en för svinproduk­tionen ligger mindre än 200 meter ifrån Smedjeån. Åns vatten används av Laholms kommun för grundvatte­nproduktio­n.

– Vad händer med det om en flytgödsel­behållare havererar? Detta har företaget inte tagit upp i sin miljökonse­kvensbeskr­ivning, MKB, säger Madeleine Lilliehöök.

Även företagets uttag av grundvatte­n skulle öka markant vid den planerade utökningen. Från 9000 kubikmeter per år till 27 000.

– Grundvattn­et är inte oändligt, det har vi sett under sommaren som gick, säger Madeleine Lilliehöök.

Madeleine Lilliehöök anser också att MKB:N, som länsstyrel­sen godkänt, har fler stora brister.

– DET FINNS till exempel en skyldighet att utreda om det finns lämpligare platser för verksamhet­en, och det har inte gjorts. Företaget driver svinproduk­tion i flera länder, säger hon.

Överklagan­det ligger nu hos mark- och miljödomst­olen i Vänersborg, och Madeleine Lilliehöök har begärt att domstolen ska åka ut på syn.

– Domstolens ledamöter behöver se hur det ser ut på platsen för att verkligen förstå vad det handlar om, säger hon.

 ??  ??
 ?? Bild: ?? OMSKRIVEN SATSNING. Planerna på att utöka Nya Skottorps gris väcker protester. Några grannar har nu anlitat en advokat.
Bild: OMSKRIVEN SATSNING. Planerna på att utöka Nya Skottorps gris väcker protester. Några grannar har nu anlitat en advokat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden