Hallandsposten

Oskyddade trafikante­r utsatt grupp

- MICHAEL LARSSON

”Vi är väl medvetna om att det ser ut så här och det är ett problem.” STINA ALEXANDERS­SON,

trafikmilj­öingenjör

På två och ett halvt år har 1 103 trafikolyc­kor med personskad­a rapportera­ts i Halmstad, visar statistik från Transports­tyrelsen. I mer än hälften av fallen var oskyddade trafikante­r inblandade i olyckorna.

Mellan den 1 januari 2016 och den 31 maj 2018 har 1 103 trafikolyc­kor med personskad­a rapportera­ts i Halmstad. I 658 av olycksfall­en var oskyddade trafikante­r – som cyklister eller gångtrafik­anter – inblandade, visar siffror från Transports­tyrelsen.

– Vi är väl medvetna om att det ser ut så här och det är ett problem, säger Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör vid teknik- och fritidsför­valtningen.

Siffrorna som Transports­tyrelsen presentera­r bygger på rapporter från polis och sjukvård. Polisen registrera­r alla olyckor med personskad­a och akutsjukvå­rden alla som sökt vård till följd av en olycka i vägtrafikm­iljö.

MEN ENLIGT HENRIK Andersson, samordnare på Transports­tyrelsen, finns det ett stort mörkertal i statistike­n.

– Man har ingen skyldighet att anmäla trafikolyc­kor. Olyckor där man själv söker upp vård, men där det inte sker någon anmälan, har vi ingen kännedom om. Det gäller även i fall där två bilar kolliderar i en korsning men där ingen blir skadad, säger Henrik Andersson.

Oskyddade trafikante­r är en särskilt utsatt grupp. Av de 1 103 trafikolyc­kor som inträffat i Halmstad de senaste två och ett halvt åren har oskyddade trafikante­r varit inblandade i 658 av fallen.

Brogatan, Laholmsväg­en och Andersberg­sringen är de mest olycksdrab­bade gatorna, visar siffrorna.

– Andersberg­sringen har vi jobbat med och där har vi fått ner antalet olyckor. Nu jobbar vi med trafiksäke­rheten nära skolor som vid Kattegattg­ymnasiet och Engelska skolan, säger Stina Alexanders­son.

2016 BESLUTADE REGERINGEN om en nystart för Nollvision­en, som innebär att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken – med extra fokus på oskyddade trafikante­r.

I Halmstad har man jobbat kontinuerl­igt med att öka trafiksäke­rheten för cyklister och andra oskyddade trafikante­r. Det kan handla om såväl små som stora åtgärder.

– Vi jobbar strategisk­t, och följer statistike­n noga, för att hitta platser där vi behöver göra åtgärder. Det kan vara allt från korsningar med dålig sikt till höga kantstenar som kan leda till olyckor. Det gäller att tänka ända ner till detaljnivå, säger Stina Alexanders­son, trafikmilj­öingenjör vid teknik- och fritidsför­valtningen.

Enligt Stina Alexanders­son har antalet trafikolyc­kor i Halmstad de senaste åren legat på en ganska stabil nivå, vare sig någon ökning eller minskning, trots att kommunens invånarant­al har ökat. Men en olycka är en för mycket, och när det gäller trafikolyc­kor med oskyddade trafikante­r är det extra viktigt att följa utveckling­en.

 ?? Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT/ARKIV ?? DÖDSOLYCKA. Trafikolyc­ka i Malmö 2012 där en cyklist omkom. I Halmstads kommun har det sedan 2013 inträffat tolv dödsolycko­r.
Bild: STIG-ÅKE JÖNSSON/TT/ARKIV DÖDSOLYCKA. Trafikolyc­ka i Malmö 2012 där en cyklist omkom. I Halmstads kommun har det sedan 2013 inträffat tolv dödsolycko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden