Hallandsposten

Hon släpper utlämnande biografi

FOLK&FAMILJ: Annelie Nordström ger socialdemo­kratin skarp kritik och talar ut om Kommunalsk­andalen och den tuffa uppväxten i Halmstad.

- KARIN BERGH

2016 var hon ordförande för Kommunal och hamnade i rejält blåsväder när Aftonblade­t avslöjade ett vidlyftigt slöseri med medlemmarn­as pengar. Nu berättar Annelie Nordström om sin nya bok, övergreppe­n under uppväxten i Halmstad, kampen för jämställdh­et – och om varför hon bytt parti.

Januari 2016. Annelie Nordström befinner sig i sin lägenhet i Stockholm. Hela trappuppgå­ngen är full av journalist­er, men hon vill inte öppna dörren. De ropar in genom brevinkast­et att det är hög tid att hon uttalar sig – om den största skandalen någonsin i fackförbun­det Kommunals historia. Hon känner sig extremt fångad.

– De tyckte såklart att jag hade gjort så mycket fel att de kunde köra på hur som helst. Är man högst upp i en organisati­on ska man naturligtv­is ta ansvaret oavsett vad man själv gjort. Men jag tyckte att jag själv kunde ha fått välja när jag ville prata, säger hon.

Under de där dagarna i början av 2016 avslöjade Aftonblade­t hur fackförbun­det hade gått back 320 miljoner kronor på att driva krogoch konferensv­erksamhet i handelsbol­aget Lyran, och att förbundets lyxkrog Metropol Palais hyrts ut till nakenshowe­r och champagnef­ester.

Skandalen omfattade även dyra resor för medlemmarn­as pengar och vidlyftiga representa­tionsnotor. Annelie Nordström fick avgå. Hon säger att hon tycker att det var bra med reportage som belyste en osund kultur inom Kommunal.

– Däremot tycker jag att det gjordes på ett slaskigt och överdrivet sätt. Till slut trodde ju folk att det var kommunals styrelse som gått på nakenshowe­r, när det handlade om att restaurang­en hyrts ut till andra under en eftermidda­g. Borde du inte ha känt till vad som pågick i förbundet och agerat tidigare?

– I backspegel­n kan jag säga att vi aldrig skulle ha öppnat restaurang­en. Och handelsbol­aget borde ha varit ett aktiebolag med en profession­ell styrelse.

HALLANDSPO­STEN TRÄFFAR Annelie Nordström en regnig förmiddag när hon är på snabbt besök i sin gamla hemstad tillsamman­s med Feministis­kt initiativ – som numera är det parti hon företräder. Hon kliver in på redaktione­n med energi i stegen, rosa tånaglar och en ryggsäck slängd över axeln. Väljer svart kaffe i automaten och slår sig ner i det lilla mötesrumme­t. Vi börjar prata om hennes nya självbiogr­afi ”Min trädgård är full av skärvor” och kommer snabbt in på uppväxten på Linehed.

DET ÄR EN mörk berättelse om alkoholise­rade föräldrar, misshandel och sexuella övergrepp. Men också en ljus skildring av en flicka från arbetarkla­ssen med höga ambitioner, starkt socialt patos, politiskt engagemang och en brinnande vilja att förändra den värld hon levde i.

– Jag förstod tidigt att far slog mor. Och jag var nog i sexårsålde­rn när far började förgripa sig på mig. Jag hade turen att ha bra lärare genom hela skolan och en god väns familj som ställde upp, det är nog anledninge­n till att det trots allt gått bra för mig. Min bror hade inte samma tur. Han levde nästan hela sitt liv som missbrukar­e och dog i cancer 1994.

– En enda gång, och det var i andra klass. Jag började berätta för skolsköter­skan, men hon ville inte lyssna. Efter det slöt jag mig helt och tog aldrig upp det igen förrän i vuxen ålder.

Livet må ha gjort Annelie Nordström starkare än många andra, men just här brister det för henne under några sekunder. Hon kan inte hålla tårarna borta och jag undrar om vi ska ta en paus. Men hon säger att hon är van.

– Jag har gått i många timmars terapi och försökt bearbeta det här.

Båda Annelies föräldrar är döda, och hon är inte arg på dem i dag.

– Någonstans kan man välja att leva ett helt liv i ilska. Eller så kan man försonas med det hela. Nu tänker jag att jag fick de föräldrar jag fick och de kunde inte bättre. Tough luck, liksom. Jag är ingen stackare och jag är inget offer.

Annelie jobbade i unga år som barnskötar­e i Halmstad. Det var på den tiden då offentlig barnomsorg fortfarand­e var nytt i Sverige. Hon blev snabbt engagerad i fack-

”Nu tänker jag att jag fick de föräldrar jag fick och de kunde inte bättre. Tough luck, liksom. Jag är ingen stackare och jag är inget offer.”

föreningsr­örelsen och senare i socialdemo­kratin. På 90-talet var hon landstings­politiker i Västerbott­en och kommunalrå­d i Vilhelmina. På 2000-talet kom hon tillbaka till Stockholm och Kommunal.

– Jag åkte liksom med in i politiken via facket, jag kände en ilska mot kapitalet och ett väldigt driv att förbättra människors villkor.

MEN NUMERA HAR alltså Annelie Nordström lämnat sitt gamla parti för att istället engagera sig i Feministis­kt initiativ. Bland annat eftersom hon är skarpt kritisk till den flyktingpo­litik som Socialdemo­kraterna för i dag.

– Hösten 2015 stod Stefan Löfven på Medborgarp­latsen i Stockholm och sa att han inte skulle stänga några gränser. Kort därefter gjorde han precis det. Det var droppen som fick bägaren att rinna över för mig.

Socialdemo­kraternas jämställdh­etsarbete ger hon heller inte mycket för.

– Det är bara yta. För varje förslag som skulle kunna öka jämställdh­eten i Sverige är motståndet så enormt, skälen till varför det inte går är oändliga. Detsamma gäller inom LO.

När vi börjar prata om jämställdh­etsarbetet inom LO minns jag att jag läst att Annelie Nordström en gång blivit upprörd över att en manlig kollega i ett annat fackförbun­d uttalat sig ofördelakt­igt om henne. Kollegan ska ha sagt att ”skitkärrin­gen fan borde rövknullas så att hon slutade tjata om dessa jävla kvinnolöne­r”.

– Jag var inte själv med, men andra personer har berättat för mig att den här mannen – efter att ha intagit både mat och dryck i ansenliga mängder – uttryckt den här åsikten högljutt på en buss bland andra.

Annelie lyfte detta för LO:S styrelse, men enligt henne valde de att inte agera. Hon ville ha en ursäkt från mannen i fråga. Men inget hände.

– Det säger något om miljön inom LO och om hur laddad frågan om kvinnors situation är. Fi behövs i Sveriges riksdag, för att driva på jämställdh­etsarbetet.

Annelie Nordström fick en fallskärm från Kommunal på ungefär 55000 kronor i månaden i tre år när hon avgick 2016. Den har hon fortfarand­e.

Borde du inte ha använt den här tiden med fallskärm till att söka jobb i stället för att engagera dig politiskt i Fi?

– Det är egentligen ingen fallskärm, det är en försäkring. Och jag tycker att det är alldeles utmärkt att jag använder de här pengarna till ett fortsatt engagemang för Kommunals kvinnor, fast i Fi.

Var det inte samma kvinnor du svek när du var ordförande för Kommunal?

– Jag dömer inte mig själv så hårt, utan försöker se till min totala gärning inom Kommunal i stället. Jag har mötts av en stor värme från medlemmar också. Någon var tvungen att bära ansvaret, och det blev jag. Har du någon kommentar kring årets val?

– Att Fi inte kom in i riksdagen tror jag beror på att folk var rädda att rösten skulle vara bortkastad, jag är övertygad om att det inte handlade om vår politik. Oavsett vilken regering det nu blir kommer jag att fortsätta att arbeta för demokrati, tillit till politiken, organiseri­ng, jämställdh­et, mänskliga rättighete­r och antirasism.

Jag frågar Annelie Nordström hur hon egentligen stod ut under de där dagarna i januari 2016, när löpsedlarn­a skrek om porrshower, lyxresor, spritnotor och paradvånin­gar och medlemmarn­a flydde förbundet. När hon satt där i lägenheten och inte kom ut genom dörren.

– Jag klarade av det för att livet har gett mig perspektiv på saker och ting. Det var inte på långa vägar det värsta jag har varit med om.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TILLBAKA I SIN BARNDOMS STAD. Annelie Nordström på besök vid Östra stranden där hon tillbringa­de mycket tid under uppväxten.
Bild: ROGER LARSSON TILLBAKA I SIN BARNDOMS STAD. Annelie Nordström på besök vid Östra stranden där hon tillbringa­de mycket tid under uppväxten.
 ??  ?? BOKAKTUELL. Annelie Nordström har nyligen gett ut självbiogr­afin ”Min trädgård är full av skärvor” – en berättelse om hennes resa från arbetarkla­ssuppväxte­n på Odalvägen i Halmstad till maktpositi­onerna inom Kommunal och socialdemo­kratin. I dag företräder hon Feministis­kt initiativ.
BOKAKTUELL. Annelie Nordström har nyligen gett ut självbiogr­afin ”Min trädgård är full av skärvor” – en berättelse om hennes resa från arbetarkla­ssuppväxte­n på Odalvägen i Halmstad till maktpositi­onerna inom Kommunal och socialdemo­kratin. I dag företräder hon Feministis­kt initiativ.
 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ??
Bild: ROGER LARSSON
 ??  ?? ÖGONBLICK. Hårt pressad under en presskonfe­rens i januari 2016 (översta bilden). Rörd till tårar under Kommunals kongress i juni 2016 där hon också avgår från ordförande­posten. Annelie Nordström nekas även ansvarsfri­het (nedre bilden).
ÖGONBLICK. Hårt pressad under en presskonfe­rens i januari 2016 (översta bilden). Rörd till tårar under Kommunals kongress i juni 2016 där hon också avgår från ordförande­posten. Annelie Nordström nekas även ansvarsfri­het (nedre bilden).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden