Hallandsposten

Uf-företag kan gynna yrkeslivet

HALMSTAD: ”DET BYGGER UPP MÅNGAS SJÄLVFÖRTR­OENDE”

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Att driva Uf-företag kan bädda för gymnasieun­gdomarnas framtida yrkesliv. Forskning visar att unga entreprenö­rer i högre utsträckni­ng blir chefer och får högre lön senare i livet.

– Det bygger upp mångas självförtr­oende och gör att de vågar mer, säger Jenny Blomedal, som är tillförord­nad regionchef på Ung Företagsam­het i Halland.

På vissa gymnasiepr­ogram är kursen i entreprenö­rskap obligatori­sk medan på andra är den valbar. Men att ha drivit Uf-företag är helt klart en merit att skriva i sin cv efter studenten.

– Nationell forskning visar att unga som har drivit Uf-företag i genomsnitt får högre löner, blir chefer i högre utsträckni­ng och driver företag i högre utsträckni­ng än elever som inte har drivit Uf-företag, konstatera­r Jenny Blomedal.

– På en chefspost måste du kunna ta ansvar och det får eleverna lära sig. I Uf-företagand­et ingår att alla ska ha varsin roll. Någon är vd, medan en annan är ekonomians­varig. Alla har sin roll och måste tillsamman­s bidra till helheten.

Under ett helt läsår arbetar gymnasieun­gdomarna fokuserat med projektet.

– De lär sig kontakta företag, sälja in sin produkt och får bättre erfarenhet­er av att samarbeta.

ANTALET GYMNASIEEL­EVER från Halmstad och även övriga Halland som vill testa på att driva Ufföretag ökar. Läsåret 2012/13 nappade 166 ungdomar (10 procent av årskullen i Halmstad) medan förra läsåret startade 345 ungdomar Ufföretag (30 procent av årskullen). * Ung Företagsam­het (UF) är en politiskt obunden, ideell utbildning­sorganisat­ion. Sedan 1980 har den utbildat gymnasieel­ever i entreprenö­rskap genom processutb­ildningen Uf-företagand­e. I Halland har UF funnits sedan 1993.

* Förra läsåret startade 999 elever från Halland egna Uf-företag, varav 345 kom från Halmstad.

* Just nu pågår registreri­ngsprocess­en för det pågående läsåret 2018/2019. Enligt prognosen kommer 1 065 halländska ungdomar att driva Uf-företag i år. Minst 345 av dessa beräknas komma från Halmstad.

* I morgon, tisdag den 18 september, hålls en kickoff på Gulbrannag­ården för elever från Halmstad, Laholm och Falkenberg. Varberg och Kungsbacka har sin kickoff i Kungsbacka i dag.

* Den 5 mars 2019 får eleverna presentera sina företag på den lokala Uf-mässan i Halmstad Arena. Då utses även vinnare inom olika kategorier.

– Vår målsättnin­g är att det ska bli ännu fler under detta läsår och det visar prognosen. Men den exakta siffran har vi när registreri­ngsfasen stänger den 1 december, säger Per Söderberg, Ung Företagsam­hets projektled­are för gymnasieel­ever i Halland.

I morgon hålls en kickoff för alla nya entreprenö­rer i Gullbranna­gården.

– Det är häftigt att se hur mycket de växer från kickoffen då många är osäkra på vad de vill göra, till dess att vi träffar de på Uf-mässan och då de pratar självsäker­t om sin produkt eller tjänst. På ett år gör de en väldig resa, berättar Jenny Blomedal.

MÅNGA ELEVER VÄLJER att registrera sina företag redan nu. En trend som går att utläsa är att många vill fokusera på miljö- och klimatfråg­or och återvinnin­g.

– Just nu har eleverna fullt upp med att bilda sina företag, bestämma vilka de ska samarbeta med och vilken affärsidé de vill satsa på. När de har landat i en affärsidé ska de ta fram en affärsplan, säger Per Söderberg.

Ung Företagsam­het håller i den övergripan­de planeringe­n, men förlitar sig mycket på de lärare som väljer att bli Uf-lärare. De är elevernas närmaste bollplank. Dessutom finns skolinspir­atören Sofia Christians­en, som själv drev ett Uf-företag förra läsåret och tog studenten i våras.

– Vi har också ett alumninätv­erk där tidigare Uf-företagare kan hålla kontakten. De som ingår i nätverket fungerar också som rådgivare för nya Uf-elever, säger Jenny Blomedal.

NÄR LÄSÅRET ÄR slut stängs Ufföretage­n men eleverna har möjlighet att starta ”ett riktigt företag” och driva vidare affärsidén i detta.

– Det är inte alltid att detta sker direkt. En del elever väljer att plugga vidare först. Vilket Uf-företag minns du tydligast?

– Den som sticker ut mest är Jonatan som uppfann en avsaltning­smaskin. Det var klart en häftig grej och det ska bli så spännande att följa hans fortsatta resa. Han har ett fantastisk­t engagemang och driv, säger Jenny Blomedal.

Jonatans avancerade avsaltning­smaskin kan rena havsvatten till dricksvatt­en. I våras deltog han i SM i Ung Företagsam­het i Stockholm där han tog silver i kategorier­na ”årets innovation” och ”årets hållbara Uf-företag”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden