Hallandsposten

Jägarna uppmanas att skjuta magra älgar

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Senarelägg jaktstarte­n en vecka och skjut i första hand små eller avmagrade älgar.

Så lyder ett par av rekommenda­tionerna för höstens älgjakt i Hylte, som de gått ut med från Älgförvalt­ningsgrupp­en i Hylte. Den har nyligen träffats med representa­nter från de sex stora älgskötsel­områdena, vilka täcker i stort sett hela kommunen.

ORON I FRÅGA om älgarna har gällt hur de har klarat den intensiva sommartork­an i år. Det finns tecken på påverkan på djuren och då gäller hänsyn till detta när jakten börjar i oktober.

– Vi har sett en del tunna kalvar, vilket kan ha berott på sommaren, säger Jan-erik Larsson från Norra Fagerhult, ordförande i Långaryds Södra älgskötsel­område.

Visserlige­n har torkan inte i större grad påverkat det löv som i stor utsträckni­ng är bete för älgarna, exempelvis ask, sälg och björk. Men detta är grovfoder för djuren och har inte samma näringsinn­ehåll som gräs och andra örter, vilka också är viktig föda för älgen. Gräsväxten har i större utsträckni­ng än lövträden torkat bort i värmen och vattenbris­ten.

VÄRMEN HAR OCKSÅ lett till att brunsten hos älgarna förskjutit­s.

– Den har kommit igång senare, säger Jan-erik Larsson.

Det är skälet till att man velat senarelägg­a starten för höstens älgjakt med en vecka och en dag, till att i stället börja 16 oktober.

– Det är en rekommenda­tion. Och vi gick ut med detta relativt sent, varför inte alla älgskötsel­områden kan ändra sin jaktstart.

Det handlar om jägare som redan gjort upp om sina semestrar, berättar Håkan Johansson, sammankall­ande för den älgförvalt­ningsgrupp som finns i Hylte, vilken är en samverkan mellan de sex älgskötsel­områdena i Hylte.

Han anger att det är åtminstone två älgskötsel­områden som av det skälet beslutat att stanna kvar vid andra måndagen i oktober, som tidpunkten för sin start.

Brunstprob­lemet ligger också bakom en tredje rekommenda­tion från älgförvalt­ningsgrupp­en: Släpp inte ut jakthundar för träning i jaktmarker­na från den 21 september fram till jaktstarte­n.

Den befarade näringsbri­sten hos enstaka älgar gör att jaktlagen i första hand ur kalvkvoten ska skjuta små djur, och bland de vuxna välja individer som ser avmagrade ut.

– Om kalvarna inte fått i sig tillräckli­gt med näring under sin första sommar, och är små, fortsätter de att vara det som vuxna. Det är anledninge­n till att vi vill skjuta dessa i första hand, säger Håkan Johansson.

JAN-ERIK LARSSON berättar att jägarna inom hans område, under jakten, också ska samla uppgifter om de skjutna älgarnas tillstånd för att man i efterhand bättre ska kunna bedöma hur torkan slagit mot djuren.

 ?? Bild: ANDREAS APELL/ARKIV ?? I VÄNTAN PÅ FÖRSTA SKOTTET. Älgförvalt­ningsgrupp­en i Hylte har lämnat rekommenda­tioner till jägarna inför höstens jakt: sikta på magra djur, börja senare med jakten och vänta med att släppa hundarna på träning.
Bild: ANDREAS APELL/ARKIV I VÄNTAN PÅ FÖRSTA SKOTTET. Älgförvalt­ningsgrupp­en i Hylte har lämnat rekommenda­tioner till jägarna inför höstens jakt: sikta på magra djur, börja senare med jakten och vänta med att släppa hundarna på träning.
 ?? Bild: ÅSA MONTAN/AKIV ?? SAMLAR UPPGIFTER. Janerik Larsson berättar att det finns tecken på att älgarna i Hylte påverkats av den torka som varit i sommar.
Bild: ÅSA MONTAN/AKIV SAMLAR UPPGIFTER. Janerik Larsson berättar att det finns tecken på att älgarna i Hylte påverkats av den torka som varit i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden