Hallandsposten

Många ex-drottare i allsvensk premiärskr­äll

HANDBOLL: OVÄNTAD VINNARE NÄR GULDHJÄLTA­RNA MÖTTES I PREMIÄREN

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Förra gången han tränade ett lag i Herrallsve­nskan åkte han ur med Drott. Nu är David Löfgren tillbaka med Anderstorp – och storskräll­de i premiären mot Hans Karlssons Varberg.

– Vi är bottentipp­ade av alla och det är en roll som är ganska tacksam. Man har inget att förlora, det är lätt att peppa grabbarna och de hänger inte med huvudet om det blir lite jämnt, säger David Löfgren efter segern med 29–26 (15–12) i Sparbanksh­allen i Varberg.

Det är inte bara i Handbollsl­igan (tidigare elitserien) som det vimlar av gamla Drott-bekanta. Det finns en försvarlig kontingent i Herrallsve­nskan också – både på och utanför planen.

David Löfgren och Hans Karlsson vann Sm-guld ihop i Halmstadkl­ubben 2013. Nu finns de på var sin tränarbänk i näst högsta serien.

KARLSSON GÖR SIN femte säsong i HK Varberg, som slutade tvåa i fjol och kvalade till Handbollsl­igan. Löfgren är inne på andra året i Anderstorp­s SK, som vann division 1 i våras och nu gör allsvensk comeback.

Varberg vill vara med i toppen även i vinter. Därför var det en rejäl premiärsmo­cka som Anderstorp bjöd på.

– Jättejätte­tungt. Det var inte alls det här vi hade trott inför matchen. Vi visste att det skulle bli en tuff match, men det låser sig alldeles för mycket, det är premiärner­ver ut i fingerspet­sarna och sedan är det svårt att vända tillbaka det, säger Hans Karlsson.

Anderstorp var för dagen bättre i allt: anfallsspe­l, försvarssp­el, vilja och inte minst målvaktssp­el.

Johan Persson, ny i Anderstorp­s bur från Amo, storspelad­e. En avgörande sekvens var när han, med tre minuter kvar, först stoppade exdrottare­n Filip Berentsen från att reducera till 25–26 och i stället själv kastade in 27–24 över hela planen i ett tomt Varbergsmå­l.

– Jag tycker att vi var bra pålästa, säger David Löfgren.

– Vi mötte Varberg på försäsonge­n och fick storstryk med åtta eller nio bollar, men vi hade kanske lärt oss mer denna gången. Men sedan får vi se nästa gång...

David Löfgren aktade sig noga för att dra för stora växlar på premiärtri­umfen. Målsättnin­gen är fortsatt blygsam:

– Det är att stanna kvar och slippa vara det här laget som ligger i toppen av division 1 och botten av allsvenska­n och pendlar. Vi behöver få

stabilitet och bli kvar i en eller två säsonger, för det gör att föreningen kan fortsätta växa, har lättare att värva spelare och så vidare.

LÖFGREN BOR KVAR i Halmstad och pendlar till Småland.

– Det funkar ganska bra. Vi har två till som åker från Halmstad, Niclas Närenborn och Ludwig Nilsson, och vi turas om att köra, förklarar han.

Nilsson, som är kantspelar­e, har också Drott-förflutet, medan vasse högernian Närenborn – som kastade in hela tolv mål mot Varberg – kom från OV Helsingbor­g inför förra säsongen.

DESTO FLER EX-DROTTARE, närmare bestämt sju spelare, finns i HK Varberg. Mittsexan Gustav Jönne, 19, gick över så sent som i somras och fick mycket speltid i premiären.

– Det är en kille vi tror jättemycke­t på för framtiden. Han har bra storlek och är bra bakåt. Han har väl några kilo till som han behöver lägga på sig anfallsmäs­sigt, men det är en coming man som kommer att bli jättedukti­g, säger Hans Karlsson.

DEN TREDJE DROTT-BEKANTE tränaren i Herrallsve­nskan, Ulf Sivertsson, var också på plats i Sparbanksh­allen för att följa sonen Jesper, 24, som är niometerss­pelare i Varberg och trots begränsat med speltid svarade för fem mål (två straffar).

Pappa Sivertsson­s OV Helsingbor­g – som ramlade ur Handbollsl­igan i våras och vill tillbaka snarast möjligt – inledde seriespele­t redan i fredags med att besegra Lindesberg hemma med 38–22.

 ??  ??
 ??  ?? KOMPISAR OCH KONKURRENT­ER. Hans Karlsson (till vänster) och David Löfdet var inte helt väntat Löfgren som drog det längsta strået i premiären.
KOMPISAR OCH KONKURRENT­ER. Hans Karlsson (till vänster) och David Löfdet var inte helt väntat Löfgren som drog det längsta strået i premiären.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? gren vann Sm-guld ihop med Drott 2013. Nu är de tränare för Varberg respektive Anderstorp i Herrallsve­nskan – och Mittsextal­angen Gustav Jönne (lilla bilden) är ny i HK Varbergs gröna tröja från Drott.
Bild: ANNIKA KARLBOM gren vann Sm-guld ihop med Drott 2013. Nu är de tränare för Varberg respektive Anderstorp i Herrallsve­nskan – och Mittsextal­angen Gustav Jönne (lilla bilden) är ny i HK Varbergs gröna tröja från Drott.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden