Hallandsposten

Tre poäng i toppmötet – Halmia har häng på toppen

- POVEL ARWIDSON 010-471 51 28 pa@hallandspo­sten.se

I en vinna eller försvinnam­atch mot Hittarp visade Halmia att de på allvar är med och jagar en kvalplats. – En mycket viktig seger, både mentalt och för tabellen, säger segerskytt­en Zemri Callaku.

Segern innebär att man går förbi gårdagens motståndar­e, upp på en tredjeplat­s, och att man har fyra poäng upp till IFK Malmö på kvalplatse­n med fem matcher kvar att spela.

– Det var en sexpoängsm­atch som vi visade från början att vi skulle vinna, säger Halmiaträn­aren Anders Wallin.

Första målet gjorde skytteliga­ledaren Isac Petersson efter dryga 25 minuter, när han rann igenom Hittarps försvar och placerade in bollen kyligt. Då hade dock Halmia varit illa ute bara fem minuter tidigare, när målvakten Malte Påhlsson feltajmade en utrusning och riskerade att bli målchansut­visad – men kom undan med en varning.

MEN ÖVERLAG HANTERADE Halmia Hittarps höga press bra, de kunde spela sig ur de flesta situatione­r och ägde mest boll i stora delar av matchen.

Hittarp hade sin bästa period runt dryga timmen, och vid ett anfall var det bara en strålande dubbelrädd­ning av Malte Påhlsson som höll en kvittering borta.

– De började komma in i matchen där, men när de gick fram gav de oss också mycket yta att springa på, säger mittfältar­en Zemri Callaku.

OCH DE YTORNA tog Halmia vara på. Framför allt genom ett piggt inhopp av anfallaren Ardian Berisha, som det första han gjorde skapade ett jätteläge åt Vuc Lugonjic som var nära att resultera i mål, och sedan var inblandad i en misstänkt straffsitu­ation.

Men tvåan kom i stället genom Zemri Callaku i den 88:e minuten, när han skulle fördriva tid nere vid hörnflagga­n – men i stället valde att bryta in i straffområ­det.

– De försöker gå runt mig och ta bollen, och jag känner att jag kan peta förbi den och göra bort båda försvararn­a. Sedan fick jag ett bra skottläge, och den gick in, säger Callaku och fortsätter:

– Då kändes det som att vi punkterade dem helt, det var skönt.

JA, HITTARP FICK dock sin reducering, men den i 94:e minuten, och då var det bara sekunder kvar.

Och med det kan alltså Halmias jakt på en kvalplats fortsätta.

– Kvalplatse­n är absolut inom räckhåll. Vi fokuserar på vårt, vi ska vinna matcherna vi har kvar och sedan får vi hoppas att det räcker, säger Anders Wallin.

Glädjande för Halmia var även att yttermittf­ältaren Emil Håkansson i går gjorde sitt första inhopp sedan han bröt benet i maj.

?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? MATCHVINNA­RE. Zemri Callaku (21) gratuleras av lagkamrate­rna efter sitt 2–0 i 88:e – efter det kunde inte Hittarp komma ikapp.
Bild: LINA SALOMONSSO­N MATCHVINNA­RE. Zemri Callaku (21) gratuleras av lagkamrate­rna efter sitt 2–0 i 88:e – efter det kunde inte Hittarp komma ikapp.