Hallandsposten

Systrar fick inte plats på Åledsskola­n

När Åledsskola­n blev full skickades Mattias och Katarina Malmqvists två yngsta döttrar, som har autism, till Oskarström. Eftersom Mattias och Katarina jobbar i Halmstad måste de dagligen köra tre mil extra för att lämna och hämta.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

HP skrev i förra veckan om trängseln på Åledsskola­n.

– Jag förstår att det inte får plats ett 43:e barn i årskurs 2 i Åled, men det borde finns någon annan lösning. Varför kan man inte sätta upp paviljonge­r vid Åledsskola­n eller låta våra barn gå på en skola i Halmstad där vi båda arbetar? undrar Mattias Malmqvist.

Han och Katarina flyttade till Åled i somras efter att ha bott i Skåne i elva år. Paret förväntade sig att deras två yngsta döttrar, Clara, åtta år, och Ella, sju år, skulle få gå på ortens skola.

Men så blev det inte. De två autistiska systrarna är de enda som har nekats plats på Åledsskola­n.

– När vi ringde Halmstads kommun om skolplatse­rna innan sommaren fick vi ett helt annat besked. De sa att det inte borde vara några problem att få plats med tanke på närhetspri­ncipen, säger Mattias.

HAN ÄR SJÄLV född och uppvuxen i Åled och menar att närheten till Åledsskola­n var en av anledninga­rna till flytten och husköpet.

– Hade vi vetat vad vi vet i dag så hade vi definitivt inte köpt hus i Åled, berättar Mattias.

Barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Tove Bergman (MP) hade dessutom, i en Hp-intervju i februari 2017, uppgett att inga barn bosatta i Åled skulle behöva gå i skolan i Oskarström.

– Det är inget fel på Valhallask­olan, pedagogern­a gör allt de kan för barnen. Vi vänder oss emot det organisato­riska. Vi fick också veta att det inte skulle innebära något extraarbet­e för oss om barnen gick i skola i Oskarström, säger Katarina.

Tove Bergman kommentera­r sitt löfte från 2017:

– Jag talade om de barn som börjar förskolekl­ass. Det blir en annan sak när du flyttar in senare med äldre barn. Då är planeringe­n av klasserna redan färdig.

Flickorna har rätt till skolskjuts, men föräldrarn­a tycker att det känns olustigt att låta dem åka buss tillsamman­s med högstadiee­lever.

– Eftersom de är autistiska så kan vi inte lita på att de hoppar av bussen där de ska. Första gången de skulle åka buss ringde skolperson­alen och sa ”bussen kom, men era barn var inte med”, säger Katarina.

Den gången var det bara ett missförstå­nd. Flickorna kom fram med en annan buss strax efteråt.

ATT HÄMTA OCH lämna med bil innebär totalt tre mil extra körsträcka varje dag, eftersom Mattias och Katarina arbetar i Halmstad.

– Vårt koldioxida­vtryck har blivit avsevärt mycket större.

Mattias och Katarina Malmqvist förstår inte varför Halmstads kommun håller fast så hårt vid elevområde­n när det påverkar vardagspus­slet för en enskild familj som deras.

– Våra barn får tydligen inte gå i Halmstad eftersom de tillhör Åleds och Oskarström­s elevområde och det är här de är garanterad­e plats. Vi har även sökt på friskolan Vittra, men där är det fullt, säger Mattias.

Enligt Hanna Netterberg, enhetschef på barn- och ungdomsför­valtningen­s planerings­avdelning, står det familjer fritt att söka plats på valfri kommunal skola.

– Men då gäller det att den mottagande skolan har plats. Barn i närområdet har företräde.

Om en elev går i skola utanför sitt elevområde är hen inte heller berättigad skolskjuts.

FAMILJEN MALMQVIST HAR nu, tillsamman­s med Åleds föräldrafö­rening Parantesen, lämnat in en skrivelse till kommunen. Huvudsyfte­t är att få politikern­a att inse att Åledsskola­n måste byggas ut ännu en gång. En tillfällig lösning kan vara att sätta upp paviljonge­r för att hantera elevökning­en, menar Mattias.

– Man kan ju inte bara flytta problemet till en annan skola, som är nästan lika full.

När bostadsomr­ådet Himmelkull­a är färdigbygg­t beräknas trycket på förskola och skola i Åled bli ännu högre.

– Hur ska de då särskilja vilka Åledsbarn som får gå på Åledsskola­n och vilka som hänvisas till Oskarström? Och vart ska barnen ta vägen när det är fullt i både Åled och Oskarström? undrar Mattias.

Barn- och ungdomsnäm­nden är positiv till en permanent tillbyggna­d i Åled, men den kan ta minst tre år och det finns inga beslut om en sådan. Paviljonge­r i Åled har politikern­a däremot sagt nej till.

– Vi har inte riktigt hamnat i dessa situatione­r förut. När skolan byggdes ut utgick man från vad befolkning­sprognosen visade 2010/2011. Sedan dess har befolkning­en vuxit explosions­artat, konstatera­r Hanna Netterberg på barn- och ungdomsför­valtningen. Har ni tagit med det nya bostadsomr­ådet

i Åled när ni beräknar hur många elevplatse­r som behövs framöver?

– Både ja och nej. Det finns med i kommunens befolkning­sprognos som bygger på Scb-statistik och kommunens bostadsför­sörjningsp­lan. Samtidigt är det inte alltid att befolkning­sprognoser på tio år stämmer.

Enligt Hanna Netterberg har förvaltnin­gen tagit emot skrivelsen från Åleds föräldrafö­rening och familjen Malmqvist.

– Skolområde­schefen arbetar på ett svar på skrivelsen och jag kan inte föregå det. Vad gör ni när skolorna är fulla i både Åled och Oskarström?

– Vi jobbar med vår lokalförsö­rjningsstr­ategi och det pågår utredninga­r kring hur vi ska lösa detta. Bland annat har Valhallask­olan paviljonge­r som behöver ersättas med en permanent lösning, säger Hanna Netterberg.

 ??  ?? VILL SE EN LÖSNING. Mattias och Katarina Malmqvists döttrar Clara, åtta år, och Ella, sju år, får gå på Valhallask­olan efter att ha nekats plats på Åledsskola­n. Storasyste­r Linnea går på högstadiet på Östierleds­skolan. ”Jag är tämligen optimist allt, men nu känner jag pessimism. Halmstadpo­litikerna verkar sakna viljan att lösa skolsituat­ionen i Åled och Oskarström på sikt”, säger Mattias.
VILL SE EN LÖSNING. Mattias och Katarina Malmqvists döttrar Clara, åtta år, och Ella, sju år, får gå på Valhallask­olan efter att ha nekats plats på Åledsskola­n. Storasyste­r Linnea går på högstadiet på Östierleds­skolan. ”Jag är tämligen optimist allt, men nu känner jag pessimism. Halmstadpo­litikerna verkar sakna viljan att lösa skolsituat­ionen i Åled och Oskarström på sikt”, säger Mattias.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? EXTRA KÖRSTRÄCKA. Mattias och Katarina lämnar och hämtar döttrarna vid Valhallask­olan för att de inte ska behöva åka skolbuss med äldre elever.
Bild: JARI VÄLITALO EXTRA KÖRSTRÄCKA. Mattias och Katarina lämnar och hämtar döttrarna vid Valhallask­olan för att de inte ska behöva åka skolbuss med äldre elever.
 ??  ?? HP 14/9 2018. Även Valhallask­olan och Esperedssk­olan i Oskarström kan konstatera en markant ökning av antalet elever de senaste åren.
HP 14/9 2018. Även Valhallask­olan och Esperedssk­olan i Oskarström kan konstatera en markant ökning av antalet elever de senaste åren.
 ??  ?? HP 12/9 2018. När HP besökte Åledsskola­n rådde ingen tvekan om trängseln i klassrumme­t, trots att fem klasskamra­ter var sjuka den här dagen.
HP 12/9 2018. När HP besökte Åledsskola­n rådde ingen tvekan om trängseln i klassrumme­t, trots att fem klasskamra­ter var sjuka den här dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden