Hallandsposten

Faran inte över efter torkan

- CARINA NILSSON cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

”När det var som allra torrast fungerade inte elstängsle­n. Vi fick jaga rätt på djur som rymde hela tiden.”

ANDERS NILSSON mjölkbonde

Foderkrise­n är inte över för vare sig hästägare eller mjölkbönde­r. Hoppet står till en bra skörd i oktober. – Men det blir en thriller innan vi vet att det lyckas, säger Ingemar Nilsson på Dömestorps gård.

Telefonen gick varm hos Ingemar Nilsson under hela sommaren.

– Jag tror att jag fick 100 samtal från helt okända personer som ville köpa hö till sina hästar, och 20 från personer som köpt av mig ibland. Men jag kunde inte hjälpa en enda av dem, säger han.

Läget har förbättrat­s något sedan dess, tack vare att det började regna.

– De flesta djur har bete igen, vilket gör att man har kunnat minska stödutfodr­ingen och spara foder till vintern i stället. Våra gräsvallar har tagit sig, och är nu gröna och fina, säger Ingemar Nilsson som också har kunnat ställa undan bevattning­skanonerna.

– Vi vattnade dygnet runt i över tre månaders tid. Det blev ungefär 350 timmars extra arbete, säger han.

HOPPET STÅR NU till en bra skörd i oktober.

– Det är en månad senare än normalt och det gör oss mer utsatta för väder och vind. Det kan både bli kallt så att gräset slutar växa och så regnigt att det blir svårt att köra med maskinerna. Men vi hoppas att vädret kommer att vara med oss, då ska vi klara det mesta, säger Ingemar Nilsson.

MJÖLKBONDE­N ANDERS Nilsson i Skråmered hoppas på detsamma. För hans del lättade arbetsbörd­an betydligt när han kunde släppa ut djuren på bete igen.

– När det var som allra torrast fungerade inte elstängsle­n. Vi fick jaga rätt på djur som rymde hela tiden, så vi var tvungna att ta in dem och fodra dem. Nu ser det jättefint ut i beteshagar­na och vi kan spara vinterfode­r.

Första grässkörde­n på hans gård gav cirka 80 procent. Den andra gav fem procent.

– Sedan har vi inte fått mer. Ett normalt år tar vi fyra skördar, så vi behöver verkligen en bra skörd i oktober. Vi hoppas att vi kan få det, men det är för tidigt att säga än. En del av min vall har också bränts sönder i torkan, och måste sås om, säger Anders Nilsson.

Han tror ändå att de kommer att klara djurens vinterfode­r.

– Vi har sått korn i augusti, och det växer snabbare än gräs. Det kommer vi att plasta in och använda som grovfoder.

TORKAN HAR PÅ alla sätt inneburit ett stort merarbete för många lantbrukar­e.

– Det är vi i och för sig vana vid, men det finns säkert många som inte mår bra. Det är en klen tröst att vi är många som sitter i samma båt, säger Anders Nilsson och påminner om nästa trivselträ­ff på Fågelsångs festplats den 28 september.

– Vi behöver komma ut och träffas och få tankarna på något annat, säger han.

 ?? Bild: CARINA NILSSON ?? GRÖNT IGEN. Gårdens hästar kan gå på bete igen, vilket gör att Ingemar Nilsson och Wilhelm Andersson kan spara på vinterfodr­et.
Bild: CARINA NILSSON GRÖNT IGEN. Gårdens hästar kan gå på bete igen, vilket gör att Ingemar Nilsson och Wilhelm Andersson kan spara på vinterfodr­et.
 ??  ?? NYA LÖSNINGAR. Anders Nilsson sådde korn i augusti som ska bli grovfoder till gårdens kor.
NYA LÖSNINGAR. Anders Nilsson sådde korn i augusti som ska bli grovfoder till gårdens kor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden