Hallandsposten

Lotsen blir stödboende för unga

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Boendeenhe­ten för ensamkomma­nde flyktingba­rn i Hyltebruk blir nu istället ett stödboende för ungdomar 16-20 år.

– Vi har tidigare inget eget stödboende, utan måste skicka ungdomarna till andra kommuner, och det här kan spara in pengar, säger Maria Hedin (S), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Det är nämnden som fattat beslutet att registrera om Lotsen till ett boende för pojkar och flickor mellan 16–20 år.

Det handlar om ungdomar som bedömts behöva flyttas från sin hemmiljö och i ett annat boende få stöd och hjälp av ett slag som alternativ­et familjehem inte kan ge. De unga har då inte sällan missbruksp­roblem kombinerat med dålig psykisk hälsa.

Lotsen, på Mossgatan i Hyltebruk, öppnades hösten 2010 som ett boende för ensamkomma­nde flyktingba­rn, från början med åtta platser. Det ökades senare till 15 och har därefter, med vikande antal anlända flyktingar, reducerats till elva platser varav i dag endast sex är belagda.

UNDER DET SENASTE halvåret har Hylte kommuns kostnader för unga i boende i andra kommuner ökat kraftigt. Det handlar om en liten grupp som är aktuella - sex barn men som kostar runt 6 miljoner för ett år att ha på boende i andra kommuner. Placeringa­rna kostar mellan 3 500– 12 600 kronor per dygn, beroende på var boendena köps.

Barn- och ungdomsnäm­nden har inte budgeterat för detta under 2018 och hela nämndens verksamhet, vilken mest omfattar förskola och grundskola, riskerar nedskärnin­gar.

FÖR NÄRVARANDE ÄR två av dessa sex unga placerade på externa stödboende­n av det slag som Lotsen ska bli. Att flytta över dessa två till Lotsen skulle spara 2.5 miljoner på ett år.

– Vi vet inte när det kan starta, säger Maria Hedin och hänvisar bland annat till att Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) först måste godkänna planerna.

Lotsen bemannas idag med personal varje dag mellan 13.30–22.00. Nuvarande personal uppges vara positiv till förändring­en. Den nya/ändrade verksamhet­en är också tänkt att få behandland­e insatser från något som kallas ”mobila teamet”.

 ??  ??
 ?? Bild: JAN BERGMAN/ARKIV ?? LOTSEN. Hemmet för ensamkomma­nde flyktingba­rn, startades på Mossgatan i Hyltebruk på hästen 2010.
Bild: JAN BERGMAN/ARKIV LOTSEN. Hemmet för ensamkomma­nde flyktingba­rn, startades på Mossgatan i Hyltebruk på hästen 2010.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden