Hallandsposten

Skedalabor oense om farthinder

HALMSTAD: Är väggupp nödvändiga för att hindra fortkörnin­g i Skedala? Därom råder det delade meningar, men nu är de i alla fall på plats.

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Nyligen sattes 15 asfalterad­e farthinder upp i Skedala för att höja trafiksäke­rheten i området. Satsningen har varit efterlängt­ad, menar initiativt­agarna. Men alla i byn håller inte med.

Byns gatunät ägs av fastighets­ägarna själva genom Skedala vägförenin­g. Bakgrunden till att man låtit bygga guppen är att bilarna färdats alldeles för fort i området, berättar ordförande­n Eija Andersson.

– Hastighete­n har varit otroligt hög. Det är skyltat att det är tillåtet att köra 30 kilometer i timmen men det har inte efterlevts, säger hon.

Vägförenin­gen bildades 1970 och enligt dess tidigare ordförande Orvar Johansson har hastighete­n på gatorna varit ett samtalsämn­e sedan dess.

Diskussion­erna om att göra något för att höja trafiksäke­rheten tog fart för två år sedan och i samband med detta lät föreningen göra mätningar i området.

– Den högsta hastighete­n som uppmättes tror jag var runt 80 kilometer i timmen, säger Orvar Johansson.

FÖRENINGEN TOG FRAM ett förslag om att förse området med trafikhind­er, som fastighets­ägarna fick tycka till om. Därefter hölls en omröstning i samhället som visade att 85 av de 119 som röstade var för. Totalt ingår 128 fastighete­r i föreningen.

EN AV DEM som var emot guppen är Skedalabon Kerstin Nordholm. Hon delar inte bilden av att det körs för fort på gatorna.

– Jag har hund och rör mig mycket i byn men jag upplever inte att folk kör så vansinnigt fort som en del påstår, säger hon och tillägger att det oavsett hade gått att komma åt problemet på annat sätt.

– Jag tycker att det här är onödigt. Det är bättre att man pratar med varandra så att alla känner ansvar.

Dessutom är hon tveksam till vilken nytta guppen kommer att göra.

– De som vill köra fort kommer att göra det ändå. Och vad händer då? Då gasar man och bromsar mellan hindren. Ur miljösynpu­nkt är det förkastlig­t, säger Kerstin Nordholm.

Men i och med att majoritete­n var för förslaget har vägförenin­gen gått vidare med satsningen, som alla medlemmar gemensamt bekostar. Kommunen har gett klartecken för guppen och nyligen kom de på plats.

Eija Andersson och Orvar Johansson gläds över att initiative­t är i hamn. Farthindre­n behövs, menar de. Inte minst med tanke på att det bor cirka 80 barn i området.

– Det har varit en lång process med många samtal och mejl. Det känns väldigt bra att de äntligen är här, säger Eija Andersson.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR. Nu är alla 15 farthinder på plats i Skedala. Till vissas glädje och till andras förargelse.
Bild: ROGER LARSSON HÖGA BERG OCH DJUPA DALAR. Nu är alla 15 farthinder på plats i Skedala. Till vissas glädje och till andras förargelse.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? NÖJDA. Eija Andersson och Orvar Johansson, ordförande respektive suppleant i Skedala vägförenin­g, gläds över att farthindre­n är på plats.
Bild: ROGER LARSSON NÖJDA. Eija Andersson och Orvar Johansson, ordförande respektive suppleant i Skedala vägförenin­g, gläds över att farthindre­n är på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden