Hallandsposten

KD förlorade femte mandatet i lottning

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

I sista stund när sluträknin­gen var klar fick Socialdemo­kraterna med lottens hjälp ett mandat extra på kristdemok­raternas bekostnad.

– Vi hade exakt samma jämförelse­tal, på decimalen när. Det fattades en röst för både oss och Socialdemo­kraterna, säger KD:S partiledar­e Ella Kardemark.

Men sista ordet är inte sagt. Kristdemok­raterna tänker begära överprövni­ng av länsstyrel­sens valprotoko­ll hos valprövnin­gsnämnden i Stockholm.

– Det beror på att länsstyrel­sen i sin sluträknin­g underkände fyra Kd-röster som Halmstads kommuns valnämnd hade godkänt. Det räcker att vi får en av dessa röster godkända så får vi tillbaka mandatet, säger Ella Kardemark.

JULIA WESTERLING ÄR valansvari­g på länsstyrel­sen. Hon bekräftar att S har tilldelats ytterligar­e ett mandat med lottning. Dessutom hade KD och S inte bara samma jämförelse­tal för ett av de 71 mandaten i fullmäktig­e.

– Partierna fick samma jämförelse­tal för fyra mandat, vilket enligt min bedömning är nästan osannolikt, säger hon.

Däremot kan hon inte bekräfta att det handlar om fyra underkända Kd-röster.

– Vi har både underkänt och godkänt röster för alla partier. Jag vet inte var uppgiften fyra röster kommer i från. Men om det blir en omprövning får alla Kd-rösterna i Halmstad räknas om, säger Julia Westerling.

Om mandatförd­elningen trots allt står sig innebär det att Kristdemok­raterna förlorar det femte mandat som man fick enligt den preliminär­a röstfördel­ningen. I stället för tre nya mandat får partiet bara två.

SOCIALDEMO­KRATERNA däremot minskar sitt tapp från tre mandat till två och slutar på 23 mandat.

Det nya resultatet förändrar ingenting när det gäller fördelning­en mellan blocken, alliansen plus Miljöparti­et kontra Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet.

Däremot rubbas maktbalans­en något mellan blocken med den nya mandatförd­elningen, eftersom de blågröna minskar från valnattens 35 preliminär­a mandat till 34 och det röda blocket går upp från 26 till 27 mandat.

– Min och moderatern­as ambition är att fortsätta styra med Femklövern, säger kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M).

Han vill inte uttala sig om vilka samtal som förs kring framtiden. Men han bekräftar att Miljöparti­et ”känner till” moderatern­as ambition att bilda en ny femklöver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden