Hallandsposten

Åtgärdspla­n mot värme på boenden

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

”Flera av boendena är gamla och sämre rustade för värme.”

Efter en rekordvarm sommar ska nu hemvårdsfö­rvaltninge­n sjösätta en åtgärdspla­n för att hantera en liknande situation, om den så skulle uppstå igen nästa sommar. – Det kommer ske förändring­ar under året. Vi måste förbereda oss för framtida värmeböljo­r så att vi är bättre rustade, säger Jennie Vidal, förvaltnin­gschef på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

Årets sommar var rekordvarm och även om det för många innebar mer sol och bad än vanligt, så ställde hettan till problem på många håll. Räddningst­jänsten identifier­ade tidigt äldre och de i behov av vård som en särskilt utsatt grupp i värmen.

–Sommaren har varit extremt varm och det har ställt större krav på vår verksamhet, dock har vi haft en god beredskap och överlag klarat den höga temperatur­en bra, säger Jennie Vidal, förvaltnin­gschef på hemvårdsfö­rvaltning i Halmstad och fortsätter:

– Utöver redan befintliga anpassning­ar som extra solskydd, portabla luftkondit­ioneringar och fläktar så har vi även arbetat efter särskilda riktlinjer för att underlätta för både våra äldre och vår personal. Till exempel har vi erbjudit extra dryck och försökt ordna en så sval miljö som möjligt, säger Jennie Vidal, förvaltnin­gschef på hemvårdsfö­rvaltning i Halmstad.

NÅGRA AV KOMMUNENS äldreboend­en blev drabbade hårdare än andra. Framförall­t de äldre byggnadern­a, som Slottspark­ens äldreboend­e, hade stora problem i värmen.

– Flera av boendena är gamla och sämre rustade för värme. Slottspark­en är ett av dem, och där kommer det behövas vidtas åtgärder, säger Ana Maria Chrysoulak­is, verksamhet­schef för äldreboend­en på hemvårdsfö­rvaltninge­n.

Många äldre upplevde värmen som påfrestand­e och nu vidtas åtgärder för att göra anpassning­ar i de äldre fastighete­rna. ANA MARIA CHRYSOULAK­IS

hemvårdsfö­rvaltninge­n

– Det kommer ske förändring­ar under året. Vi måste förbereda oss för framtida värmeböljo­r så att vi är bättre rustade. För att göra detta har vi tagit in rapporter från samtliga enhetschef­er med utvärderin­gar av situatione­n på deras respektive boenden, säger Jennie Vidal.

En inventerin­g är gjord tillsamman­s med fastighets­kontoret och målet är att så snart som möjligt sjösätta en åtgärdspla­n där förbättrin­gar ska finnas på plats redan till nästa sommar.

–Det kommer troligen att bli varmt även kommande somrar och då måste vi vara förberedda, säger Jennie Vidal.

EN AV ÅTGÄRDERNA som hemvårdsfö­rvaltninge­n nu tittar på är att göra alla gemensamma samlingssa­lar klimatanpa­ssade med luftkondit­ionering, något som i nuläget saknas på samtliga boenden.

Dessutom har förvaltnin­gen med klimatanlä­ggningar i planeringe­n av nybyggnati­on av äldreboend­en och korttidsbo­enden.

Trots värmen på boendena, där somliga haft upp mot 30 grader på sina rum, och den tydliga riskfaktor­n för äldre, meddelar hemvårdsfö­rvaltninge­n att man inte råkat ut för dödsfall direkt kopplade till den höga temperatur­en.

– Enligt de rapporter jag har fått från verksamhet­en så har vi inte kunnat koppla några dödsfall till följd av värmen. Tack vare personalen­s goda arbete med tidiga åtgärder har vi klarat sommaren bra, säger Ana Maria Chrysoulak­is, verksamhet­schef på hemvårdsfö­rvaltninge­n. Hur kan ni vara säkra på att värmen inte orsakat några av dödsfallen?

– Det kan vi inte. Man kan inte utesluta värmen.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? VARMA DAGAR. Slottspark­ens äldreboend­e är ett av de kommunala äldreboend­en som drabbades hårdast av sommarens värmebölja.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV VARMA DAGAR. Slottspark­ens äldreboend­e är ett av de kommunala äldreboend­en som drabbades hårdast av sommarens värmebölja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden