Hallandsposten

Fortsatt brist på hö befaras i vinter

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

Det kommer att bli brist på grovfoder i vinter, och flera bönder kan få ekonomiska problem. Det befarar länsstyrel­sen som just nu sammanstäl­ler en rapport om torkans konsekvens­er.

Jordbruksv­erket har begärt rapporter från samtliga länsstyrel­ser i Sverige, för att få en överblick av torkans konsekvens­er.

– Det är jättebra att vi har fått regn så att djuren kan beta, det sparar på vinterfodr­et. Men många problem kvarstår även om det är grönt på fälten, säger Kristin Ovik som är lantbruksd­irektör på länsstyrel­sen.

ENLIGT DE UPPGIFTER hon har fått in så kommer det att finnas en grovfoderb­rist i vinter.

– Vallberga lantmän beräknar att vallfoders­körden blir 55 procent av det normala i södra Halland. Det bekräftar också bilden vi har av att det är södra länsdelen som drabbats värst. För länet som helhet är siffran 50-75 procent, säger Kristin Ovik.

Halmskörde­n blev ännu sämre, cirka 25 procent mot normalt i södra Halland.

– Halm används både som foder och till strö. Men lantbrukar­na har tagit tillvara i princip allt av den skörd som blev, säger Kristin Ovik.

Kristin Ovik har också tagit upp att många bönder riskerar likviditet­sproblem.

– MAN HAR inte fått de inkomster som man hade tänkt, och dessutom ökade utgifter för att köpa foder, säger hon.

Regeringen har utlovat ett krispaket med ekonomiskt stöd till bönderna.

– Det är kopplat till hur många djur man har. Lantbrukar­na kommer att få lämna in en enkel ansökan, och stödet ska betalas ut i rimlig tid, säger Kristin Ovik.

Hon tror att många kommer att få leva med konsekvens­erna av torkan under lång tid.

– Framför allt sätter det fokus på svensk livsmedels­produktion, och hur vi klarar tillgången på vatten och livsmedel, säger hon.

Anders Richardsso­n som är ordförande i LRF Halland tror inte att vi kommer att se djur svälta i vinter.

– DET VÄXER PÅ betena och bönderna har varit duktiga på att exempelvis ta vara på all halm och ändra i djurens foderstat. Det pågår också en ständig diskussion med slakterier­na, säger han.

Även Anders Richardsso­n tror att ekonomin blir det största bekymret.

– Vi kommer säkert att få se konkurser och företag som avvecklas, tyvärr. Maten kommer också att bli dyrare, bönderna kan inte ta hela den ekonomiska smällen själva, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden