Hallandsposten

Varje projekt har sin egen ekonomi och sina unika förutsättn­ingar

-

BYGGNATION. När jag 2013 kom som ny vd till Laholmshem åkte jag runt till bolagets samtliga fastighete­r för att bilda mig en uppfattnin­g om beståndet. Det som mest fångade mitt intresse var en numera malplacera­d industrifa­stighet mitt i Klarabäck bostadsomr­åde i Laholms tätort, omsluten av låg bebyggelse med många barnfamilj­er. Verksamhet­en där hade tunga transporte­r med långa fordon på småhusområ­dets gator. Vi (Laholmshem) fann en möjlighet att förvärva industrifa­stigheten för att där kanske kunna bygga bostäder istället. Verksamhet­en flyttade sedan till ett industriom­råde.

PRISET FÖR DENNA stadsdelsu­tveckling är att kostnaden för förvärv, rivning och planarbete måste spridas ut på så många kvadratmet­er att husen blir högre än vanligt i Laholm. Att sprida ut denna kostnad på redan befintliga hyresgäste­r i Laholmshem för att kunna bygga lägre just i Klarabäck är inte möjligt av rättvisesk­äl. Att låta skattekoll­ektivet ta denna kostnad är inte heller rimligt på grund av likabehand­lingsprinc­ipen.

DEN STORA ekonomiska risken för omkringlig­gande fastighets­ägare försvinner dessutom om planen för bostäder nu vinner laga kraft. Fastighets­värden ökar generellt med tätare bostadsbeb­yggelse, men sjunker snabbt i närheten av en störande industri (som faktiskt än

BILDINSÄND­ARE

i dag kan etablera sig med rådande plan).

Laholm har under de mest intensiva sju åtta sommarveck­orna cirka 350-400h soltimmar enligt SVT:S definition. Att villor kommer att hamna i skugga som insändaren skriver är missvisand­e. En enda fastighet, flerfamilj­shuset på Viken 6, kommer att vissa molnfria sommarkväl­lar uppleva en skuggeffek­t totalt cirka 30-40 soltimmar, vilket dock givetvis är beklagligt. I övrigt faller skuggan på husens egen tomt.

Beslutet att ge projektet planbesked och eventuellt godkännand­e tas av Laholms politiker. Varje projekt som Laholmshem driver har sin egen ekonomi och sina unika förutsättn­ingar. Vill Sten kalla det att man vänder kappan efter vinden så får det stå för honom.

Stefan Lundström

Svar till Sten Virdeborn, 22/8.

 ?? Ur HP 22/8 ??
Ur HP 22/8

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden