Hallandsposten

”Att tatuera är den ultimata pressen”

På jobbet målar hon med nål, och på fritiden med olja. Den passionera­de tatueraren Rebecca Knutson lägger all sin tid på att utvecklas i sin yrkesroll.

- NIKE HALVARDSSO­N nh@hallandspo­sten.se

Ett av de senaste inläggen på Rebeccas Instagramk­onto är ett foto av en nygjord tiger-tatuering. Tigeransik­tet täcker halva kundens överarm, och kanterna är skuggade för att smälta samman med huden. Ögonen lyser som om de vore verkliga.

– Jag har målat fotorealis­tiskt ända sedan jag var liten. Jag kommer ihåg att jag fick mycket beröm för mina teckningar i skolan och det uppmuntrad­e mig, säger hon.

Att ”måla” med tatuerings­maskin på hud skiljer sig dock väldigt mycket från att måla med pensel på duk.

– Maskinen är ju väldigt tung och vibrerande, den var svår att vänja sig vid i början. Varje hud är olik den andra och man måste hela tiden anpassa sig, säger hon.

TANKARNA PÅ ATT göra sin hobby till ett jobb började ta form i gymnasiet. Efter ett år på naturveten­skapsprogr­ammet bytte hon till det estetiska programmet med inriktning bild och form.

– Jag var inställd på att bli illustratö­r, men kom fram till att jag inte ville jobba med reklam eller med stora företag. Så därför kändes det inte rätt att välja den banan.

Till slut kom hon på att det perfekta yrket för henne var tatuerare.

– Jag gillar hela processen. Från att komma överens med kunden, till att tatuera in. Att jobba med motiv som ska sitta på någons hud hela livet är verkligen den ultimata pressen för mig och gör att jag ständigt utvecklas, säger hon.

Rebeccas väg till att bli tatuerare har inte varit spikrak. Men trots att det har uppkommit en hel del hinder på vägen har hon aldrig gett upp.

– Första gången jag mejlade ut min portfolio fick jag väldigt många nej. Det var tufft. Men sen träffade jag en tatuerare som heter Jacob Wiman som vågade ge mig mycket kritik och det motiverade mig till att bli bättre.

EFTER ATT HA övat, övat och åter övat skickade hon ut en ny portfolio – och den här gången kallades hon till flera intervjuer. Hon fick börja som lärling på en studio i Växjö.

– Det var lärorikt men efter ett tag insåg jag och de andra som jobbade där att vi ville olika saker, så jag slutade, säger hon.

När hon hamnade på Studio Artcore Tattoo i Halmstad kände hon att hon hade hittat helt rätt.

– Men första månaden var jag nervös, för jag visste inte om jag skulle få några kunder. Det var trögt i början. Men redan andra månaden började jag jobba fulltid, säger hon.

Hon har lärts upp av tatueraren Jonas Ozolins, som äger studion

Studio Artcore. Rebecca blev klar med sin lärlingsti­d i början av året, och det var först då hon kunde kalla sig för tatuerare ”på riktigt”.

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval och trivs väldigt bra här. Det är så avslappnat, och alla har positiv inställnin­g. Jag har frihet att göra vad jag vill för att jag har mitt eget företag, samtidigt som det finns vissa rutiner, säger hon.

TATUERINGS­BRANSCHEN är mansdomine­rad, men Rebecca har inte känt av några nackdelar med att vara kvinna.

– Jag behandlas likadant som alla andra. Vissa kvinnliga kunder vill bli tatuerade av en tjej, speciellt om de ska tatuera på ett mer intimt ställe, säger hon.

Sitt yrke till trots är Rebeccas båda armar helt otatuerade. Men under hennes högra byxben gömmer sig en heltäckand­e tatuering som består av blom- och ansiktsmot­iv. Även på sitt vänstra underben har hon en tatuering, på ett råttliknan­de djur som övergår i en döskalle. Tatueringe­n är gjord i neo-traditione­ll stil.

NÄR VI SES har Rebecca på sig heltäckand­e byxor, men när fotografen kommer byter hon om till shorts. – Jag ser ändå ganska otatuerad ut nu när jag har kläder, eller hur? Jag gillar att kunna täcka dem. Om jag var tatuerad överallt skulle det bli mycket jobbsnack hela tiden, och så vill jag inte ha det, säger hon.

Senare i år, i november, ska Rebecca till Nya Zeeland för att jobba på en tatuerings­mässa.

– Det är kul att gästa andra studios och åka på mässor, i framtiden hoppas jag kunna resa mycket i jobbet, avslutar hon.

Jag gillar hela processen. Från att komma överens med kunden, till att tatuera in. REBECCA KNUTSSON

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? INSTAGRAM. Rebecca lägger upp många utav sina verk på Instagram, här är en tatuering som lades upp 9 augusti.
Bild: JARI VÄLITALO INSTAGRAM. Rebecca lägger upp många utav sina verk på Instagram, här är en tatuering som lades upp 9 augusti.
 ??  ?? EGENFÖRETA­GARE. ”Jag har investerat väldigt mycket pengar i min verksamhet och i mina verktyg, jag vill att grejerna ska ha hög kvalitet och hålla länge”, säger Rebecca.
EGENFÖRETA­GARE. ”Jag har investerat väldigt mycket pengar i min verksamhet och i mina verktyg, jag vill att grejerna ska ha hög kvalitet och hålla länge”, säger Rebecca.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KLAR SOM LÄRLING. Efter två och ett halvt år som lärling kan Rebecca numera kalla sig för färdig tatuerare. Hon blev klar i början av året.
Bild: JARI VÄLITALO KLAR SOM LÄRLING. Efter två och ett halvt år som lärling kan Rebecca numera kalla sig för färdig tatuerare. Hon blev klar i början av året.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KONCENTRER­AD. ”Med konst måste man ha hundra procent fokus på det man gör”, säger Rebecca.
Bild: JARI VÄLITALO KONCENTRER­AD. ”Med konst måste man ha hundra procent fokus på det man gör”, säger Rebecca.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ??
Bild: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden