Hallandsposten

”Gabbe” vill leva sin dröm MEN NU ÄR ALLT FOKUS PÅ HBK OCH JAKTEN PÅ ALLSVENSKA­N

FOTBOLL:

- JAN-OWE WIKSTRÖM jow@hallandspo­sten.se 010-471 51 61

– Det är klart att det är drömmen, att nån gång få spela i någon av de stora ligorna med de stora spelarna, nickar han.

”Gabbe” har kontrakt med HBK även 2019 och berättar att en kontraktsf­örlängning har börjat diskuteras

– Men det är egentligen oviktigt för jag vill fokusera enbart på fotbollen – det andra får vi ta sedan. Jonas (Wirmola), min agent vet också att jag vill ha det så och försöker därför undvika att nämna om någon klubb skulle vara intressera­d.

– Så det finns ingen anledning att stressa, jag har ingen brådska.

Det är i år som ”Gabbe” har tagit en ordinarie plats och startat 20 av 21 matcher i Superettan.

– Att känna tränarens förtroende gör förstås att man växer och utvecklas. Och jag känner det, att jag har tagit steg och inte minst blivit mognare. Dels taktiskt, dels mentalt och dels i fotbollsku­nnandet.

Men mycket kan fortfarand­e bli bättre.

– Ja, i princip allt. Men framför allt vill jag bli bättre i en-mot-en, komma till fler avslut och leverera fler poäng, konstatera­r han.

ÄVEN OM DET, efter en blixtrande matchöppni­ng, gick lite trögare senast mot Varbergs Bois hymlar Gudmundsso­n inte med att det är till vänster som han trivs bäst när han kan använda sin bästa fot, vänstern. Inte minst i sitt samarbete med Thomas Boakye.

– Det är ju då som jag bäst kan använda min snabbhet och välja om jag vill gå på utsidan eller insidan av min motståndar­e, förklarar Gabbe som så här långt har gjort sex mål och två assist – att jämföra med tre assist i fjol där han dock bara startade tolv matcher och det dessutom mot allsvenskt motstånd.

Och det är förstås dit som han och HBK siktar igen, till Allsvenska­n.

Men då duger inte insatser som senast mot Varbergs Bois (1–1).

– Alla är väl medvetna om det. För bra var det inte och kanske var det små faktorer som till slut fick stor påverkan för vi blev väldigt stillaståe­nde.

DEN UNGE GUDMUNDSSO­N är överhuvudt­aget missnöjd över hur HBK, oftast i ledning, har uppträtt den här säsongen.

– I stället för att få självförtr­oende, våga fortsätta spela och pressa högt har vi börjat backa, blivit ängsliga och börjat fega, vilket gjort att motståndar­lagen har fått mer energi och börjat hota oss helt i onödan, analyserar han självkriti­skt.

– Det är ju i stället vi som då ska kunna straffa motståndar­na genom snabba omställnin­gar när vi vinner boll. För det är när vi ska föra matcherna som vi får problem så det är nog ganska typiskt att vi spelar som bäst mot de bra lagen.

Efter AFC Eskilstuna­s nya poängtapp i helgen har HBK mot Gais chansen att, återigen, krympa avståndet till kvalstreck­et.

– Men vi kan inte hålla på och stirra oss blinda på vad AFC och andra lag gör utan vi måste göra vårt vilket vi inte har gjort så här långt. Vi ska fokusera på oss själva varje halvlek, varje minut resten av säsongen för gör vi rätt saker tillsamman­s som lag är vi oerhört svårslagna, påpekar Gabbe.

I somras gick han ut skolan, samhällsve­tenskaplig linje på Sannarpsgy­mnasiet och kan nu helt fokusera på fotbollen.

– Det känns skönt för det blev lite mycket på slutet. Samtidigt är det skönt att inte alltid tänka på fotboll så jag försöker stänga av ibland och i stället umgås med mina anhöriga och kompisar.

Pappa Niklas var 23 år när han 1995 lämnade Halmstads BK för mästarlage­t i Premier League, Blackburn Rovers. Så Gabriel Gudmundsso­n har, med sina 19 år, ännu några år på sig att förverklig­a sin dröm – spel i Europa.

”Vi kan inte hålla på och stirra oss blinda på vad andra lag gör utan vi måste göra vårt vilket vi inte har gjort så här långt.” GABRIEL GUDMUNDSSO­N

Halmstads BK

MEN NU ÄR det fullt fokus på tisdagens match mot Gais som efter en tung period är på väg att bli indraget i bottenstri­den.

– Superettan är en lurig serie där alla slår alla. Så vi ser oss ändå inte alls som favorit, men gör vi vad vi ska och kan ska det bli tre poäng.

 ?? Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN/ARKIV ?? MÅLJUBLET. Det är så här som Gabriel Gudmundsso­n helst vill se sig – en matchavgör­ande spelare som levererar både mål och målpass.
Bild: JESPER ZERMAN/BILDBYRÅN/ARKIV MÅLJUBLET. Det är så här som Gabriel Gudmundsso­n helst vill se sig – en matchavgör­ande spelare som levererar både mål och målpass.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden