Hallandsposten

Allsvensk diss av nytt serieförsl­ag

- GÖRAN SUNDBERG/TT

För en tid sedan gick hockeyetta­n ut med det kontrovers­iella förslaget att lägga ned allsvenska­n. Något som seriens ledning viftar bort:

– Jag tror att deras analys är bristfälli­g. De ser möjlighete­n att komma över den ekonomi vi represente­rar, säger hockeyalls­venskans vd Stephan Guiance.

Att det bråkas inom svensk hockey är inget nytt. Det senaste året har det trappats upp. Hockeyalls­venskan är i luven på SHL både när det gäller kvalsystem­et men också ett antal sena sommarvärv­ningar.

HOCKEYETTA­N I SIN tur vill ha högre ersättning för spelare som flyttar till allsvenska­n.

Svensk ishockey utreder just nu seriesyste­met och hockeyetta­ns utspel i början av månaden handlar just om det. Deras förslag är att SHL ska utökas och innehålla upp till 20 lag medan hockeyetta­n blir den näst högsta serien och ska innehålla 40 lag i fyra divisioner.

En tillbakagå­ng till hur det såg ut förr i tiden.

– Man har provat den modellen tidigare och då blev glappet till överliggan­de serier för stort, säger Guiance i samband med hockeyalls­venskans upptaktstr­äff.

– Det skulle inte gå att kommersial­isera en sån liga för att det är för många lag. Utifrån ett mediepersp­ektiv är det en död produkt.

Hockeyalls­venskans vd vill inte säga hur det förslag som de lämnat till enmansutre­daren Ola Lundberg ser ut.

LUNDBERGS FÖRSLAG SKA läggas fram till Svenska ishockeyfö­rbundets styrelse i november och ett beslut tas förmodlige­n på årsmötet i juni. En ny serieordni­ng kan tas i bruk tidigast säsongen 2020–21.

– Men jag kan säga att det vi slåss för är ett öppet seriesyste­m. Man måste kunna göra den resan som Växjö har gjort där de i dag är Sveriges bästa hockeylag. Vi tror att det finns fler Växjö och hockeyalls­venskan är påfartsram­pen till det. Ni vill alltså ha direkt upp- och nedflyttni­ng mellan serierna?

– Det vill jag inte gå in på, men det är ingen hemlighet att vi i dag inte är särskilt nöjda med nuvarande kvalmodell. Det är för trångt i portgången, säger han. Hockeyalls­venskan startar på fredag och vid den årliga upptaktstr­äffen tippade tränarna hur serien slutar. 1) AIK, 2) Leksand, 3) Modo, 4) Södertälje, 5) Björklöven, 6) Almtuna, 7) Karlskrona, 8) Oskarshamn, 9) Karlskoga, 10) Tingsryd, 11) Västerås, 12) Vita Hästen, 13) Västervik, 14 Pantern. Lag 1-2 till allsvensk final, lag 3-8 till slutspelss­erien, lag 9-12 är klara för spel i allsvenska­n 2019–20, lag 13-14 till kvalserien till Allsvenska­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden